orangevalko

PAIKALLAOLO ON KOIRAN PERUSTAITO

Paikallaolo on tärkeä taito, joka helpottaa arkea. Aina joskus tulee väistämättä tilanteita, joissa koiran tulisi osata olla rauhallisesti paikallaan. Esimerkiksi hihnalenkeillä koiraa voi pyytää olemaan paikallaan maassa, jotta itse saa juteltua hetken naapurin kanssa.

Katso video, jossa kerrotaan miten paikallaoloa harjoitellaan

PAIKALLAOLO ON TAITO JOKA HELPOTTAA ARKEA

Paikallaolo on tärkeä taito, jota voi alkaa treenaamaan koiranpennun kanssa jo varhaisessa vaiheessa. Ennenkuin koira vielä tunnistaa ”istu” käskyä, voi koiranpentua rahoitella ja silitellä sen makoillessa rauhassa ihmisen seurassa. Näin koira oppii, että aina palkinto ei tule pelkastään asioiden aktiivisesta tekemisestä ja toimintojen suorittamisesta, vaan myös passiivinen rauhassa oleminen on palkittava teko. Paikallaolo on ”paikka” -käskyä seuraavaa aktiivista paikallaanoloa, jolloin koira odottaa mahdollista namipalkkaa sekä uusia toimintakäskyjä. Koira on tällöin aktiivinen ja sen huomio on keskittynyt omistajaan. Myös toisenlainen paikallaolo on kuitenkin tärkeää. Kun olet vaikka lenkillä koirasi kanssa, ja vastaan tulee tulee tuttu, jonka kanssa haluat pysähtyä jutustelemaan. Oli kaverillasi koiraa tai ei (mutta etenkin silloin, kun kaverillakin on koira!) on tärkeää että koirallasi on paikallaolo hallussa, jotta vältytään sekä omistajan että koiran hermoja stressaavalta kohkaamiselta. 

paikallaanolo

PAIKALLAOLO VOI PELASTAA VAARATILANTEISSA

Paikallaolo on tärkeä taito myös vaaratilanteiden varalta. Kuvittele tilanne, jossa koira pääsee irti ja juoksee tien yli. Kutsut sitä luoksesi, mutta huomaat että tietä pitkin on tulossa auto. Tässä tilanteessa et varmasti halua koirasi juoksevan luoksetulokäskyn lumoissa luoksesi, vaan haluat antaa uuden ohjeen: ”paikka!”. Haluat ehkä vahvistaa ”paikka” käskyä vielä ”odota” käskyllä. Koira, jolle paikallaolo on vahva taito, tottelee näitä käskyjä ja pysyy paikallaan kunnes vapautat sen tai annat uuden käskyn, esimerkiksi luoksetulon käskyn ”tänne!”. Luoksetulo on kuitenkin taito jota kannattaa ainakin alkuun treeanata erikseen, jotta paikallaolo ja luoksetulo eivät mene koiralla sekaisin, ja jotta uusien taitojen oppiminen on mahdollisimman selkeää ja johdonmukaista. Lue myös artikkeli luoksetulosta täältä.

PALKITSEMINEN JA VAIKEUSTASON LISÄÄMINEN

Kun paikallaolo palkitaan, on tärkeää antaa palkka vasta silloin, kun koira on halutussa asennossa tai tilassa. Jos haluat että koira istuu tai on maassa, palkitse se aina oikea-aikaisesti kun se on halutussa asennossa. Eli ei esimerkiksi niin, että kun sanot ”maahan” koiran käy maassa, mutta nousee heti ylös herkkupalkka mielessään. Kaikessa kouluttamisessa on tärkeää palkita toiminnot vasta silloin, kun koira on tehnyt mitä on pyydetty. Lue lisää koiran palkitsemisesta täältä.

Kun paikallaolo omistajan vieressä on hallussa, voi taitoa alkaa laajentamaan kasvattamalla välimatkaa sekä paikallaanolon aikaa. Myös tuntemattomassa paikassa kannattaa treenata, jotta koira oppii taidon mahdollisimman perinpohjaisesti. Vaikeutta kannattaa kuitenkin lisätä asteittain, ja muuttaa vain yhtä muuttujaa kerrallaan. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Sarjan muut osat: 

LUOKSETULO 

PAIKALLAANOLO

VASTENHYPPIMINEN 

OHITTAMINEN 

YKSINOLO 

KÄSITTELYYN TOTUTTAMINEN 

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian Youtubesta