orangevalko

KESÄ SAAPUI - JA NIIN SAAPUIVAT MYÖS PUNKIT

Punkkiongelma on yleistynyt Suomessa viime vuosina, ja monia lemmikinomistajia askarruttaa yhä enemmän, että mitä asialle voi tehdä. Lemmikkimedia kävi Keravalla Evidensian klinikalla tapaamassa eläinlääkäriä ja klinikan johtajaa Juulia Martimoa, joka antoi meille hyviä vinkkejä että miten haitalliset punkit saadaan kuriin! Kävimme myös Megaeläimessä tutustumassa eläinkaupan ratkaisuihin punkkikauden varalle. 

KATSO VIDEO PUNKEISTA:

Carita
Effie ja Helmi

Carita

  • Kirkkonummelainen koiranomistaja 
  • Harrastaa koiratanssia 
  • Koirat mukana aktiivisesti omassa elämässä 

Effie ja Helmi

  • Effie 10v ja Helmi 8v 
  • Effie on aktiivinen ja vilkas 
  • Helmi puolestaan rauhallinen sohvalla köllöttelijä 
Missä symbooli

Oulun leveyspiiristä alaspäin, etenkin Suomen rannikoilla

kello

huhtikuusta lokakuuhun

Harja

säännölliset turkin tarkastukset

PUNKKISYYNI ON KAIKEN A JA O

Eläinlääkäri korostaa, että yksi tärkeimmistä punkkien ehkäisyyn liittyvistä rutiineista on säännölliset päivittäiset punkkitarkastukset, etenkin ulkoilujen jälkeen. Punkki kiinnittyy mielellään ohuelle iholle, kuten korvan taakse tai kainaloon. Punkit myös vapaamatkustavat koiran turkissa kotiin, ja saattavat siellä kiinnittyä ihmiseen, joten punkkien säännöllinen tarkastaminen on kaikki kaikessa, jotta sekä lemmikit että omistajat välttyvät siltä.

Apua apteekista

Apteekista löytyy erilaisia punkkien karkottamiseen tarkoitettuja lääkevalmisteita, kuten lääketippoja. Näitä valmisteita hankittaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon perheen muut lemmikit sekä mahdolliset pienet lapset, sillä koiran turkkiin laitettava punkeille myrkyllinen karkote voi olla haitallinen myös muille eläimille sekä ihmisille, jotka ovat läheisessä kontaktissa koiran kanssa. Apteekista saa myös sisäisesti otettavia lääkkeitä, jotka tekevät koiran verestä punkille epäsuotuisan, ja punkin myrkky ei siten pääse vaikuttamaan koiraan.

ELÄINKAUPASTA SAA RESEPTIVAPAITA PUNKKITUOTTEITA!

Esimerkiksi Megaeläimestä saa punkkien karkottamiseen tarkoitettuja tuotteita, kuten hajustettuja pantoja, elektronisia punkkikarkottimia ja Permetriini -huiveja, jotka toimivat muuten myös hyönteiskarkottimena ihmisille. Eläinkaupasta saa myös punkkien poistoon soveltuvia välineitä, kuten eläinlääkärin suosittelema punkkilasso.

PUNKKIEN EI TARVITSE RAJOITTAA LUONNOSSA LIIKKUMISTA

Vaikka punkit ovat ikävä haitta, joka on lähiaikoina näytellyt suurta roolia esimerkiksi iltapäivälehtien otsikoissa, on aiheesta turha kantaa suurta stressiä. Nykyaikaiset lääkevalmisteet ja punkkien poistovälineet ovat sen verran edistyneitä, että lemmikinomistajat voivat koirineen jatkaa kulkuaan ja nauttia kesäisestä luonnosta, kunhan muistaa varautua asianmukaisin toimenpitein ja välinein. Suomen kesä on lyhyt, ja siitä saa ja pitää nauttia täysin rinnoin!

Janoatko vielä lisää tietoa?

Täältä voit katsoa vielä Evidensian artikkelin punkkien torjuntaan: https://evidensia.fi/palvelut/punkkien-torjunta-koiralla/

Megaeläimestä löydät reseptivapaita ratkaisuja punkkien karkottamiseen ja poistamiseen.

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian YouTubesta

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/