orangevalko

AMERICAN CURL -KISSA

American curl on varsin tuore kissarotu, sillä se syntyi 80-luvun alussa Kaliforniassa. Suomeen curl -kissa tuotiin 2000 -luvun alussa. Rodulle tunnistaa erikoisen näköisistä korvista, jotka kiertyvät taaksepäin. American curlin pennut syntyvät suorakorvaisina, mutta niiden korvat alkavat kiertyvät jo parin päivän ikäisinä. Korvat voivat myöhemmin myös suoristua, mutta ne kiertyvät tavallisesti kiertyvät uudelleen.

American curl -kissa  ja jalostus

Rodun suunnitelmallinen jalostus alkoi 1983, toiveena saada näille kippurakorvaisille kissoille oman rodun status, ehkä myös näyttelyoikeudet. Kuuluisa englantilainen kissageneetikko Roy Robinson tutki tiedot 83 pentueen 383 pennusta ja totesi kyseessä olevan autosomaattisesti dominoivan ominaisuuden. Tämä tarkoittaa että ominaisuus periytyy kun kippurakorvaisuuden aiheuttava geeni peritään ainakin toiselta vanhemmalta. Joulukuussa 1998 Robinson raportoi ”Journal of Hederity”-lehdessä ettei ollut löytänyt perinnöllisiä haitallisia ominaisuuksia liittyneenä tähän kippurakorvaisuuteen. Tämä tieto takasi väylän uudeksi ja terveeksi roduksi – jolla oli mahtava luonne. Myös tunnettu geneetikko Solveig Pflueger päätyi omissa tutkimuksissaan samaan tulokseen, että kyseessä on spontaanin mutaation aiheuttaman dominoivan geeni, johon ei liity haitallisia ominaisuuksia.

American curl -kissarodun historiaa

Amerikan curlit esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Palm Springsin CFA-näyttelyssä 23. lokakuuta 1983. Curlien ensimmäinen standardi kirjoitettiin ja sovittiin, että jalostukseen saa käyttää kotikissoja, joilla on curlimainen rakenne. Tämä oli tietenkin tehtävä, koska koko rotu pohjautuu vain yhteen kissaan, jolta tuo kippurakorvaisuuden geeni on peräisin.

Ensimmäinen curli curlille-astutus tehtiin tammikuussa 1984. Tästä yhdistelmästä syntyi ensimmäinen tunnettu homotsygootti curli ”Play it By Ear”, mustavalkea uros, jonka kaikilla pennuilla oli kaarevat korvat riippumatta siitä millaiset korvat pentujen emoilla oli. Tuon jälkeen on toki tehty curli-curlille astutuksia, myös homotsygootti-astutuksia, mutta geneettisiä ongelmia ei ole todettu.

American Curlit hyväksyttiin rekisteröitäväksi CFAssa 1986 ja sai ”Provinsional Statuksen” 1991, 1993 rotu sai Champion-oikeudet. Ensimmäinen lyhytkarvainen curli syntyi ”Shun” kolmannessa pentueessa, ja näitä syntyi lisää ”Shun” jälkeläisille, joten rodulle hyväksyttiin molemmat karvanpituudet. Rodun historiasta johtuen myös kaikki värit ja kuviot, naamiollisetkin hyväksyttiin (”Shun” ensimmäisessä pentueesa oli naamiollinen pentu).

Lähde: American Curlit ry, www.americancurl.fi

Kaikki kissa-artikkelit näet täältä.

Lissä kissoista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme