orangevalko

BENGALIKISSA ELI BENGALI, KUIN PIENI TIIKERI

Bengalikissa on kaunis, ulkonäöltään pientä leopardikissaa muistuttava kesykissa joka on luonteeltaan lempeä ja ihmisrakas. Lemmikkinä bengali on vilkas ja leikkisä ja aina hellyyden puuskan sattuessa mitä suloisin sylikissa. Bengaleiden sanotaan olevan erityisen älykkäitä, ja ne ovatkin hyvin valppaita ja yleensä kiinnostuneita kaikesta ympärillä tapahtuvasta.

Bengalikissa Meu osaa puhua 🙂

Bengalin perimästä löytyy pieni villikissa, Aasian leopardikissa (ALC), jolta bengali on perinyt ulkonäköönsä erityispiirteitä. Tyypillistä bengalille ovat

 • lihaksikas ja pitkänomainen vartalo
 • pienehkön pään suhteessa vartaloon
 • päänpiirteet
  • pienet, pyöreäkärkiset, matalalle asettuneet korvat
  • suuret, ovaalinmuotoiset, kaukana toisistaan sijaitsevat silmät
  • korostuneet viiksityynyt
 • erikoinen, muista kesykissaroduista poikkeava, näyttävä kuviotyyppi ja turkin kontrasti
 • suurten kissaeläinten häntää muistuttava vahva ja keskipitkä häntä, jota kissa kantaa matalalla.

Bengalin turkki on lyhytkarvainen ja erittäin tiivis. Silitettäessä se tuntuu poikkeuksellisen silkkiseltä.

Bengalin luonne

Bengali on aktiivinen kissarotu, joka vaatii paljon virikkeitä. Ruumiinrakenteensakin puolesta bengali on taitava ja innokas kiipeilijä, joka pitää korkeista paikoista. Bengali on myös innokas puuhastelija kodin askareissa ja mm. ovien availu ja valojen sytyttely ovat tuiki tavallisia harrasteita monelle nokkelalle bengalille. Bengali oppii myös kulkemaan valjaissa, mikä onkin huolellisesti aidatun kissatarhan lisäksi sisäkissalle ainoa turvallinen tapa tutustua ympäröivään luontoon.

Vapaana ulkoilemaan bengalia ei pidä päästää, kissan vietit vievät sen nopeasti pitkille retkille, joilta paluu on aina epävarmaa. Vapaana kulkevien kissojen kohtalona on usein liikennekuolema, loukkaantumiset ja nälkiintyminen. Taajamissa järjestyssäännöt myös velvoittavat pitämään lemmikit kytkettyinä.

Bengalit tulevat yleensä hyvin toimeen myös lasten, koirien ja monien muidenkin lemmikkien kanssa ja koska ne useimmiten pitävät vedestä, ne tulevat usein avustamaan kotiväkeä esim. astioiden pesussa tai kylpemisessä.

Lähde: Suomen bengalikissat ry, www.bengalikissat.com

Kaikki kissa-artikkelit näet täältä.

Lissä kissoista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme