orangevalko

CORNISH REX -KISSALLA ON KIHARA TURKKI

Lemmikkimedia haastatteli Tiina Torrkoa ja hänen upeaa Cornish Rex -kissaa Eläinystävät -messuilla.

Cornish Rex -rotu tulee Englannista

Cornish rexien kantaisä Kallibunker syntyi Cornwallissa Englannissa 1950 maatiaiskissan pentueeseen. Kallibunker koeristeytettiin emonsa kanssa, jolloin huomattiin, että kihara turkki periytyy väistyvästi. Cornish rexien jalostukseen käytettiin alkuaikoina mm. brittiläistä lyhytkarvaa ja siamilaista.

Sunny Agnus*LT, CRX d 03
om. Kirsi Rintapää & Mika Viitanen, kasv. Agne Laskyte, kuva Lisen Julin Ensimmäiset cornish rexit tulivat Suomeen 1967 Tanskasta ja Englannista, ja rodun kasvatus alkoi heti seuraavana vuonna. Cornish rexejä kasvatetaan Suomessa aktiivisesti, ja pentuja on hyvin saatavilla.

Cornish rex on keskikokoinen, hoikka ja elegantti kissa, jonka vartalo on keskipitkä, siro ja lihaksikas. Paras tuntomerkki on laineikas, vartalonmyötäinen, pehmeä turkki. Turkista puuttuu muille kissoille tyypillinen väli- ja päällyskarva. Myös cornish rexin viikset ja kulmakarvat ovat kihartuneita.

Cornish rexin jalat ovat suorat ja antavat vaikutelman korkeajalkaisuudesta. Pää on hieman leveyttään pitempi ja se kaventuu kuonosta poskipäihin asti, joista eteenpäin pää on kallon loppuun asti tasalevyinen. Profiili on suora. Päälaki (kallo) on litteä, mikä mahdollistaa korvien asettumisen korkealle päälaelle. Korvat ovat suuret ja tyvestään leveät, kärjet ovat hieman pyöristyneet. Silmät ovat keskikokoiset, ovaalit ja ne kaartuvat hieman ylöspäin. Häntä on pitkä, piiskamainen ja ohut. Aikuisen kissan paino vaihtelee 2,5 ja 4,5 kg välillä.

Cornish rexeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat jaetaan yhdeksään väriryhmään.

Luonteeltaan cornish rex on vilkas, huomionkipeä ja huumorintajuinen. Monen cornish rexin lempipuuhaa on keikkua olkapäällä, mistä käsin kissa voi mainiosti osallistua kotiaskareisiin.

Lähde: Suomen Rex-Kissayhdistys ry. www.surex.fi

Lissä kissoista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme

 

Kaikki kissa-artikkelit näet täältä.