orangevalko

ETSIJÄKOIRAT

Etsijäkoirat auttavat löytämään kadonneita lemmikkejä. Tämä tärkeä ja monia eläinkohtaloita auttanut harrastustoiminta on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti.

Harrastuksesta on saatavana hyvin tietoa toiminnassa mukana olevien yhdistysten sivuilta. Tällä kertaa esittelemme Etsiäkoiraliiton toimintaa. Video on kuvattu 2015 PETexpo -näyttelyssä.

Etsijäkoiraliitto ry

Etsijäkoiraliitto on asiantuntijajärjestö, joka auttaa kadonneita eläimiä pääsemään takaisin kotiin. Toiminnan kivijalat ovat etsinnöissä auttavat etsijäkoirat, ihmiset sekä nettipalvelut. Etsijäkoirat ja ihmiset koulutetaan huolella suunnitellun koulutusjärjestelmän mukaisesti. Jokainen etsintöihin lähetettävä koirakko on koulutuksen lisäksi suorittanut tasotestit, joilla varmistetaan, että auttajat ovat todellisia ammattilaisia.
Eläimiä karkaa vuosittain tuhansia. Etsijäkoiraliitto auttaa vuosittain noin 350-400 kadonnutta koiraa, kissaa tai muuta eläintä. Kadonneista noin 60 % on kissoja, 35 % koiria ja loput 5 % muita eläimiä. “Muut eläimet”-kategoriaan kuuluu vuosittain kilpikonnia sekä joitakin harvinaisempia karkulaisia kuten käärme, hevonen, lammas tai haisunäätä.

Suomen etsijäkoirat ry

Yhdistyksen tavoitteena on auttaa hädässä olevia, lemmikkinsä kadottaneita ihmisiä, sekä saada mahdollisimman moni lemmikki takaisin kotiinsa. Yhdistys kouluttaa näihin tehtäviin soveltuvia koirakoita. Etsijäkoira etsii kadonnutta ominaishajun perusteella. Tämä ominaishaju on jokaisella ihmisellä ja eläimellä yksilöllinen.

Koiria treenataan säännöllisesti yhdistyksen järjestämässä reenirenkaassa, johon voi osallistua alkeiskurssin jälkeen. Jäljestämisen ohessa harjoitellaan myös tottelevaisuutta keskittyen siihen, mitä taitoja etsinnöissä tarvitaan. Harrastus sopii kaikille koirille rotuun katsomatta. Jokainen päättää itse tähtääkö etsintöihin vai harrastaako aktivoidakseen koiraansa. Jäsenten yhteydenpitoon on oma foorumi, jossa sovitaan mm. treeneistä ja keskustellaan muista asioista.

Vainu – Eläinetsijäkoirat ry

Vainulla on 13 valmista eläinetsijäkoiraa pääosin Etelä-Suomessa ja Kymenlaaksossa. Suurin osa etsittävistä on koiria ja kissoja, mutta välillä jäljitämme myös harvinaisempia karkureita kuten kilpikonnia, hevosia ja frettejä. Eläinetsijäkoirat tekevät vapaaehtoistyötä ja ainoa asiakkaalle tuleva kustannus on koirakon kilometrikorvaukset paikan päälle.

Eläinetsijäkoirat eroavat esimerkiksi ihmisiä etsivistä pelastuskoirista ja hajutunnistuskoirista siinä, että ne opetetaan ilmaisemaan kadonnut riittävän välimatkan päästä. Tämä on välttämätöntä siksi, ettei etsijäkoira karkottaisi lähelle mennessään jännittynyttä eläintä kauemmaksi tai pahimmassa tapauksessa ajaisi sitä esimerkiksi vilkkaasti liikennöidylle tielle. Eläinetsijäkoirat etsivät karkureita aina kytkettynä pitkään liinaan.

Toiminnassa mukana olevat yhdistykset:

Etsijäkoiraliitto ry, www.etsijakoiraliitto.fi

Suomen etsijäkoirat ry, suomenetsijakoirat.fi

Vainu – Eläinetsijäkoirat ry, elainetsijakoirat.fi

Lissä koirista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme