orangevalko

ROTUESITTELYSSÄ KERRYNTERRIERI JA VEHNÄTERRIERI

Kerrynterrieri ja vehnäterrieri tulevat Irlantilaisilta talonpojilla. He olivat köyhiä ja joilla ei ollut oikeutta pitää hienoja ja arvokkaita metsästyskoiria, on vuosisatoja ollut koirinaan irlantilaisia terriereitä. Talonpojat tarvitsivat tällaisia “jokapaikan” koiria lampaiden ja karjan kokoamiseen, rottien ym. tuhoeläinten kurissapitämiseen, noutivatpa ne isännän ampuman riistan sekä toimivat talonvahteina.

Kerrynterrieri

Kerrynterrierillä on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen lemmikin. Näistä ei suinkaan vähäpätöisin ole sen siniharmaa, silkinpehmeä karvapeite, joka kylläkin vaatii säännöllistä hoitoa mutta josta ei lähde karvaa eikä siinä ole tyypillistä koiran hajua.

“Kerry” on tyylikäs, keskikokoinen, vankkarakenteinen terrieri, joka on ihmisystävällinen, älykäs ja helposti opetettava. Se onkin mitä mainioin seurakoira, aktiivinen harrastuskoira sekä upea näyttelykoira.

Luonteeltaan kerrynterrieri on ihmisystävällinen, iloinen ja toimelias koira, joka sopeutuu sekä kaupunki- että maalaiselämään ja viihtyy niin lapsiperheessä kuin yksinäisen kaverinakin. Se on uskollinen ja valpas seuralainen, joka säilyy iloisena ja leikkisänä pitkään.

Kerry on älykäs, se oppii helposti ja sillä on suuri halu miellyttää isäntäänsä – se on kuitenkin terrieri ja se osaa olla välillä jääräpäinenkin. Suurin osa rodunharrastajista yhtyy kuitenkin mielipiteeseen, jonka mukaan rotu on “lähes täydellinen”. Se on siis mitä luotettettavin ja rakastettavin lemmikki – sen vuoksi monen kerrynomistajan seuraavakin koira tulee olemaan kerrynterrieri!

Vehnäterrieri

Vehnäterrieri on vankka, keskikokoinen terrieri, joka on hyväluonteinen, eloisa ja toimelias. Se on luotettava ja uskollinen ystävä, joka sopeutuu erinomaisesti tämän päivän elämään.

“Vehnä” sopii mitä moninaisempaan toimintaan sekä luonteensa että kokonsa puolesta. Se onkin miellyttävä seurakoira, joka toimeliaana sopii aktiiviseksi harrastuskoiraksi agilityyn tai tottelevaisuuskoulutukseen.

Vehnäterrieri on hyväluonteinen, eloisa ja älykäs. Se kiintyy omistajaansa ollen tälle uskollinen ja luotettava ystävä. Vehnä on puolustustahtoinen olematta hyökkäävä. Rotu sopeutuu erinomaisesti tämänpäivän elämään; se on leikkisä, mutta myös kärsivällinen ja rauhallinen.

Uroksen ja nartun luonteissa on hieman eroavaisuuksia, kuten myös eri yksilöiden luonteissa. Uros on yleensä narttua voimakastahtoisempi, nartun ollessa taas ailahtelevampi luonteeltaan. Oikeanlaisella ohjauksella vehnäterrieri on yhteistyöhaluinen ja johtajaansa kunnioittava koira, vaikka se onkin joskus terrierimäisen jääräpäinen.

Vehnäterrieri on toimelias ja aktiivinen koira, jolle pelkkä sohvalla makoilu ei sovi ja se nauttii lenkkeilyn lisäksi virikkeitä antavasta toiminnasta, kuten agilitystä tai tottelevaisuuskoulutuksesta. Luonteesta kertonee sekin, että Ruotsin kennelliitto valitsi vuoden 1993 Urotekokoiraksi vehnäterrieri “Siggen” sen ansioista hoitotyössä toimimisesta.

Lähde: Kerry- ja vehnäterrierikerho ry, https://www.kerryvehna.net

Kaikki koira-artikkelit näet täältä.

Lissä koirista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme