orangevalko

LAGOTTO ROMAGNOLO ELI TRFYFFELIKOIRA

Italialainen työkoira – Lagotto – tryffelikoira

Lagotto on keskikokoinen, keskimäärin 45 cm korkea ja 15 kg painava, kiharakarvainen vesikoira.

Lagoton runko on tiivis ja lihaksikas. Rungon pituus on lähes sama kuin säkäkorkeus. Raajat ovat suhteellisen pitkät. Lagotto ei saa vaikuttaa raskaalta. Sen liikunta on kevyttä, liikkeet ovat tasaiset ja reippaat. Häntä on sapelinmuotoinen ja heiluu iloisesti koiran työskennellessä tai ollessa iloinen ja innostunut.

Lagoton pää vaikuttaa pyöreältä pään karvoituksen ollessa näyttelypituudessa. Korvat ovat keskikokoiset suhteessa pään kokoon, kolmionmuotoiset, levossa riippuvat. Ne nousevat takaosastaan hieman koholle koiran ollessa valpas. Kuonon pituus on hieman lyhyempi kuin kallon pituus. Kirsu on suuri ja sieraimet ovat avoimet. Kirsun väri on ruskea sen eri sävyissä, ei koskaan musta. Purenta on saksipurenta. Lievä alapurenta, ns. käänteinen saksipurenta, hyväksytään.
Turkin väri vaihtelee valkoisesta suklaanruskeaan, oranssi-valkoinen, ruskea-valkoinen tai ruskeankirjava. Karva on villavaa, hieman karhean tuntuista ja muodostaa tiiviitä kiharoita.

Lagoto -koiran alkuperä

Lagotto romagnolo on italialainen työkoira, kotoisin Emilia-Romagnan alueelta. Se on ikivanha ”rotu”; lagoton näköisiä kiharakarvaisia koiria on kuvattuina Etruskien hautakammioista löytyneissä metsästyksestä ja kalastuksesta kertovissa kuvissa.

Alkujaan tämä monitaitoinen koira on ollut Romagnan alueen alankojen, Comacchion laakson ja Ravennan suoalueiden ihmisten luotettava vahtikoira ja metsästäjien uskollinen apulainen vedestä noutavana koirana. Myös lagoton erittäin hyvää hajuaistia on jo noina aikoina hyödynnetty maan alla kasvavien tryffelisienten etsimisessä. Nykyisin lagotto romagnolo on ainoa puhdasrotuinen tryffelien etsintään erikoistunut koirarotu.

Lagoton luonne ja käyttöominaisuudet

Lagoton rotumääritelmässä sanotaan:

” Luontainen hakukyky ja hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusta hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodulla aiemmin ollut metsästysvietti on jalostettu pois ja siten riistan haju ei häiritse työskentelyä. Lagotto on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja.”

Kaikkien rotumääritelmässä lueteltujen ominaisuuksien lisäksi lagotto on paljon muutakin. Se on työkoira, jolla pitää olla oma paikkansa perheessä, rakastetun hyvinhoidetun koiran paikka. Sen pitää saada purkaa energiansa erilaisiin tehtäviin. Lagoton pitää saada olla mukana kaikissa perheen touhuissa perheen koirana, ei lapsena.

LAGOTOLLE TYYPILLISIÄ PIIRTEITÄ

Lagotto vaatii omistajaltaan paljon, niin luonteensa kuin turkkinsakin suhteen. Se on pohjattoman energinen ja touhukas. Varsinkin pentuna ja nuorena koirana sen vilkkaus ja kekseliäisyys, huomiointikyky ja oppivaisuus yllättää useimmat omistajat. Se on älykäs ja herkkä ja erittäin valpas ilmoittava koira. Sillä on taipumus haukkua kaikkea uutta ja siten ilmoittaa tulijoista, menijöistä, yllättävistä äänistä ja ihmiselle näkymättömistä ja kuulumattomista ”tapahtumista”.

Koska lagotto on työkoira, se tarvitsee tehtäviä, joihin se voi purkaa energiansa. Se rakastaa toimintaa ja puuhastelua yhdessä omien ihmistensä kanssa. Kun sillä on säännöllisesti jotain aktiivista tekemistä ja aivovoimistelua, se on tyytyväinen koira: tarmokas ja vauhdikas ulkona, rauhallinen sisällä.

Rotuna lagotto romagnolo luetaan ns. alkukantaisiin työkoirarotuihin. Sillä on vielä tallella monia luonnossa selviytymiseen tarkoitettuja taitoja, esim. varovaisuus kaikkea uutta kohtaan sekä signaaliherkkyys. Se lukee ihmisen kehosignaaleja erittäin tarkasti ja ottaa oppia kaikesta kokemastaan, hyvässä ja pahassa.

Pennun sosiaalistaminen (totuttaminen uusiin asioihin, ääniin, tilanteisiin, ihmisiin, eläimiin) ja tapakasvatus jo pienestä pitäen on erittäin tärkeää, jotta koirasta kasvaisi tasapainoinen yksilö.

Lagoton perusluonne on pehmeä, mutta rodussa on hyvin erilaisia yksilöitä, joista osa on jopa melko kovia. Muihin koiriin tyypillinen lagotto suhtautuu avoimesti ja positiivisesti. Lagotto ei ole riidanhaastaja, mutta pitää kyllä puolensa tappelun tullen.

Lähde: Suomen Lagottoklubi ry, lagottoromagnolo.fi

Katso kaikki koiravideot ja tilaa Lemmikkimedian YouTube kanava: