orangevalko

MARSU - IHANAN PEHMEÄ LEMMIKKI

Marsu on erittäin suosittu lemmikki. Lemmikkimedia haastatteli Anna Linbergiä Eläinystävät -messuilla.

Cornish Rex -rotu tulee Englannista

Marsu on hyvin suosittu lemmikkijyrsijä ympäri maailmaa. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta ja luokitellaan kuuluvaksi Caviidae-heimoon, eli marsueläimiin. Luonnossa marsut elävät aina laumoina, ja niille onkin kehittynyt melkoinen skaala erilaisia ääniä, joilla ne kommunikoivat keskenään. Perun intiaanien tiedetään pitäneen näitä jyrsijöitä kotieläiminä lihantuotantoa varten ja Eurooppaan marsut rantautuivat 1500-luvulla espanjalaisten löytöretkeilijöiden mukana. Marsun suosioon lemmikkinä lienee vaikuttanut sen sympaattinen ulkonäkö ja lempeä, sopeutuvainen luonne. Marsut ovat erittäin seurallisia ja oppivat tuntemaan hoitajansa. Ne rakastavat sylissä makailua ja pulisevat ihastuneesti silittäjälleen.

Marsut ovat melko pitkäikäisiä, hyvässä hoidossa sen voidaan olettaa elävän jopa kahdeksanvuotiaaksi, keski-ikä on 3-6 vuotta. Marsu on päiväeläin, eli sillä on sama rytmi kuin ihmisellä. Ne kyllä liikkuvat, syövät ja juovat öisinkin, mutta pääosin lepäilevät ja nukkuvat. Marsunaaraat painavat noin kilon ja urokset hieman enemmän, harvemmin kuitenkaan yli 1,5 kiloa. Marsuista on olemassa paljon eri rotumuunnoksia, sileäkarvaisia, karkeakarvaisia, pitkäkarvaisia ja karvattomiakin. Luonne-erot eri rotumuunnosten välillä ovat vähäisiä.

Marsu kannattaa aina hankkia suoraan kasvattajalta. Marsun luovutusikä on 5 viikkoa. Koska marsu on laumaeläin, tulisi marsuja olla aina vähintään kaksi.

Lähde: Suomen Marsuyhdistys ry. marsuyhdistys.net

Lissä pörrösistä lemmikeistä kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme

 

Kaikki pörröset-artikkelit näet täältä.