orangevalko

ROTUESITTELYSSÄ NORJALAINEN METSÄKISSA

Norjalainen metsäkissa on suurikokoinen, voimakasrakenteinen ja notkea kissa. Urokset ovat huomattavasti naaraita suurempia. Kissa on luonteeltaan ystävällinen ja seurallinen, se viihtyy hyvin sisäkissana.

Jenni-Riikka Wacklin esittelee Lemmikkimedialle Norjalaista Metsäkissaa.

Norjalainen Metsäkissa

Kissan vartalo on pitkä, jalat korkeat takajalkojen ollessa etujalkoja korkeammat. Pää on kolmiomainen, nenä pitkä, profiili suora ja leuka voimakas. Silmät ovat suuret ja avoimet, kaikki silmienvärit ovat sallittuja. Korvat ovat korkeat ja niiden kärjissä on tupsut kuten ilveksellä. iTurkki on kaksinkertainen, joka suojaa norjalaista metsäkissaa kastumiselta ja kylmyydeltä. Alusturkki on pehmeän villava. Sitä peittää pitkä ja sileä peitinkarva. Norjalaisen metsäkisan turkki on suhteellisen helppohoitoinen. Kauluri, poskiparta ja takajalkojen ns. housut ovat pitempää ja pehmeämpää karvaa. Lähes kaikki turkin värimuunnokset ovat sallittuja. Häntä on pitkä ja tuuhea. Turkin pituus saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan. Pennuilla suojaavat peitinkarvat kehittyvät 3 – 5 kuukauden iässä.

Norjalainen metsäkissa on taitava kiipeilijä ja hyppääjä. Se on terve, elinvoimainen ja leikkisä kissa, jolla on normaali, ei erikoisen voimakas ääni.

Muinaisten viikinkien lyhytkarvakissojen ja ristiretkeläisten mukana maahan kulkeutuneiden pitkäkarvakissojen arvellaan olleen alkuna norjalaiselle metsäkissarodulle. Norjalainen metsäkissa ei ole ihmisen jalostama, vaan se on kehittynyt luonnollisen valinnan seurauksena Norjan ankarassa, kylmässä ilmastossa, jossa vain terveimmät ja voimakkaimmat yksilöt ovat selviytyneet jatkamaan sukua. Norjalaiset kiinnostuivat rodusta jo 1930-luvulla.

Ensimmäinen norjalainen metsäkissa tuotiin Suomeen Norjasta vuonna 1979. Ensimmäinen metsäkissapentue syntyi Suomessa vuonna 1981. Vuonna 2013 Suomessa rekisteröitiin 233 norjalaista metsäkissaa, ja kaikkiaan niitä on maassamme rekisteröity yli 6400 kappaletta.

Lähde: Norjalainen metsäkissa ry, www.norjalainenmetsakissa.fi

Kaikki kissa-artikkelit näet täältä.

Lissä kissoista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme