orangevalko

PARSONRUSSELINTERRIERI ON TOIMELIAS KOIRA

Parsonrusselinterrieri on alun perin ketunmetsästykseen kehitetty metsästysterrieri, itsevarma, toimelias ja iloinen koira, joka taipumustensa ja rakenteensa puolesta kykenee maanalaiseen työskentelyyn. Koira on luonteeltaan rohkea ja ystävällinen.

Parsonrusselinterrieri

Parson on henkisiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen harrastuskoira. Rodun alkuperäinen tarkoitus on metsästys, ja tähän tarvittavia ominaisuuksia pyritään säilyttämään rodussa, jotta se kykenisi toimimaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Samat ominaisuudet ovat eduksi monessa muussakin harrastuksessa, joten rodun rekisteröinnistä saakka tämä pienen koon, miellyttävän ulkomuodon ja aktiivisen luonteen omaava terrieri on saavuttanut suosiota juuri monipuolisuutensa vuoksi.

Metsästysviettinsä sekä energisyytensä vuoksi parsonrussellinterrieri vaatii omistajaltaan aktiivisuutta ja määrätietoisuutta. Kun koira saa kunnollisen peruskasvatuksen ja riittävästi sosiaalistamista ja liikuntaa, siitä tulee yhteiskuntakelpoinen ja miellyttävä seuralainen. Parson on omiaan ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle ihmiselle tai perheelle, pelkästään sohvalla makaamiseen siitä harvemmin on. Parson on ystävällinen ja joviaali koira, mutta tarvittaessa siltä löytyy terrieritemperamenttia. Seurallisena koirana se haluaa mieluiten olla kokeilemassa ja tekemässä asioita omistajansa rinnalla, ja parsonin motto voisikin olla sama kuin partiolaisen ”Aina valmiina!”

Parson on helppohoitoinen ja kätevän kokoinen, pääsääntöisesti terve ja hyväluontoinen koira. Ei ihmekään, että rotu on viime vuosina saanut joukon uusia ystäviä!

Luonne

Parsonrussellinterrierin rotumääritelmän mukaan rodun tulee olla rohkea, ystävällinen ja aktiivinen työterrieri. Toivottavia luonteenpiirteitä ovat vilkkaus, sinnikkyys, toiminnanhaluisuus sekä luoksepäästävyys ja ystävällisyys ihmistä kohtaan. Parsoneiden luonteissa on jonkin verran eroavaisuuksia: rodussa on kiihkeämpiä ja terävämpiä yksilöitä, mutta myös hyvin pehmeitä yksilöitä, sukupuoleen katsomatta. Parson ei saa olla aggressiivinen, hermostunut tai arka. Kokoonsa nähden se on huomattavan rohkea ja nauttii yhtälailla metsästyksestä kuin hellyydestäkin. Parsonrussellinterrieri on kuitenkin luonteeltaan aktiivinen koira, joka kaipaa henkistä aktivointia omistajaltaan. Pelkäksi sohvaperunaksi siitä ei ole. Suuri osa rodun edustajista toimii seura- ja harrastuskoirina, mutta myös metsästyskoiran tehtäviin parsoneita käytetään. Hyvät metsästysominaisuudet omaava koira on myös loistava harrastuskoira. Koira, joka toimii järkevästi metsästystilanteessa, toimii järkevästi myös kotioloissa.

Parson on älykäs ja se oppii nopeasti ja siksi se onkin suhteellisen helppo kouluttaa perustottelevaiseksi koiraksi. Koulutus on hyvä aloittaa leikin varjolla jo pikkupentuna. Iloisen ja rohkean luonteensa ansiosta parson tulee hyvin toimeen myös lasten kanssa – pallonnoutajana ja peuhaamiskaverina se on väsymätön.

Lähde: Parsonrussellinterrierit ry. parsonrussellinterrierit.fi

Kaikki koira-artikkelit näet täältä.

Lissä koirista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme