orangevalko

PERHOSKIRJOAHVEN, AKVAARIOKALA KUIN KORU

Akvaariokala perhoskirjoahven on kotoisin Kolumbian ja Venetzuelan kirkasvetisistä ja hitaasti virtaavista puroista sekä seisovista jäännösvesi lammikoista. Perhoskirjoahven on yksi kauneimpia ja suosituimpia pieniä kirjoahvenia, joka säyseäna ja rauhallisena sopii mainiosti myös seura-akvaarioihin.

Uusi Akvaariokaloja esittelevä sarja alkaa Lemmikkimediassa!

Perhoskirjoahven – Microgeophagus ramirezi

Perhoskirjoahven viihtyy pareittain tai pienessä ryhmässä hiekka- ja sorapohjaisissa akvaarioissa, joissa on onkaloita ja juurakoita, sekä kasvitiheiköjä.

Perhoskirjoahvenelle maistuu elävät ja pakastetut hyönteistoukat, äyriäiset, räkmix ja kuivaruoat. Akvaariokala tonkii myös jonkun verran pohjaa ruokaa etsiessään.

Perhoskirjoahven kutee kivelle tai sorakuoppaan jopa 500 mätimunaa. Molemmat vanhemmat vaihtelevat jälkeläisten hoidossa.

Lisää tietoa perhoskirjoahvenesta sekä muista akvaariokaloista löydät Markku Varjon kirjasta, Akvaariokalat 2.0.

Aikuispituus: ♂5-6,♀4-5 cm
Minimiakvaario: 90 L
Maanosa & kotiseutu: Etelä-Amerikka: Río Orinocon keski- ja alaosat Venezuelassa ja Columbiassa.
 
Vesiolot: pH 5,5 – 7,2 / 25 – 30 °C / Pehmeä vesi.
Hyvin humuspitoisesta ja puhtaasta vedestä. Akvaarion vedenvaihto n. 30% viikossa, humusuutteen ja/tai turpeen lisäys tärkeää.
 
Käyttäytyminen: Melko kiltti, pareittain tai 1♂ +2♀ pidettävä. Hakee pohjan tuntumasta reviirin.
 
Akvaarion sisustus: Tiheää kasvillisuutta, jotta akvaariossa myös hämärämpiä alueita. Vapaata pohjatilaa keskellä. Hienorakeinen pohjahiekka. Kantoja ja koloja/luolia. Laakea n. 10x5cm litteä (tumma) kivi valitaan usein mielellään kutupaikaksi.
 
Ruokavalio: Liha/kasvispitoinen ruoka: (rakeet, tabletit), pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
 
Lisääntyminen: Vanhemmat hoitavat yhdessä poikasia, vaikka naaras valitsee aina kutupaikan (laakea kivi tai hiekkapohja). Kudun onnistuminen/määrä parempi pehmeässä, happamassa (ph 5,5-6,2) ja hyvin humuspitoisessa vedessä, lämpötilan ollessa 27-30°C. Poikaset lähtevät uimaan n. 6-7 vrk kuluttua kuoriutumisesta. Voivat syödä aluksi vain hyvin pienijakoista poikasruokaa, myöhemmin artemiaa.
 
Muuta erityistä: Sukupuolierot hieman vaikea erottaa kovin pienistä yksilöistä. Naaraat saavat sukukypsinä punertavan vatsan ja ovat koiraita hieman pienempiä. Koiraiden selkäevän pidentyneet piikit ovat pidempiä, kuin naarailla. Myynnissä olevat yksilöt ovat pääosin viljeltyjä. Kultainen värimuoto on jalosteista suosituin.
 

Lähde: www.akvaariokeskus.com

Kaikki akvaariokala-artikkelit näet täältä.

Lissä akvaariokaloista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme