orangevalko

SOMALIKISSA JA ABESSINIALAISKISSA

Abessinialaiskissa ja Somalikissa ovat luonteeltaan samankaltaisia – älykkäitä, leikkisiä ja uteliaita. Molemmat ovat keskikokoisia, elegantteja ja ryhdiltään ylväitä.

Somakiss ry:n sihteeri Päivi Kalmi esittelee Lemmikkimedialle Somali- ja Abessinialaiskissoja.

Vartalon muodot ja värit ovat niin ikään samanlaiset, mutta rodut eroavat turkin pituudessa. Abessinialaisen turkki on lyhyt ja vartalonmyötäinen, kun taas somalin turkki on puolipitkäkarvainen ja häntä puuhkamainen. Rotujen kiistaton tunnusmerkki on turkin tickingkuviointi; jokaisessa yksittäisessä karvassa on monta raitaa. Abessinialaisen lyhyessä turkissa tickingraitoja on kaksi tai kolme, mutta somalin pitkästä karvasta niitä voi löytyä jopa 10.

Abessinialaiskissa on yksi vanhimmista kissaroduista. Rodun ylväs ja villi ulkomuoto on inspiroinut monia tarinoita, mutta kirjoitettu historia alkaa 1800-luvun loppupuolelta. Pitkäkarvageeni ilmaantui perimään toisen maailmansodan jälkeen roturisteytyksissä, joita tarvittiin elvyttämään huvennutta kantaa. Abessinialaispentueisiin syntyi silloin tällöin pitkäkarvaisia pentuja, joista muutama kasvattaja innostui. Rodut erosivat toisistaan 70-luvun ja 80-luvun taitteessa, kun somalikissojen virallinen rekisteröinti alkoi.

Abessinialaiskissa

Abessinialaiskissa on leikkisä ja seurallinen, hieman pienikokoista puumaa muistuttava kissarotu. Sen tunnusmerkki on turkin tickingkuviointi. Abessinialaiskissasta käytetään lempinimeä aby. Maailmanlaajuisesti abessinialainen on yksi suosituimmista ja vanhimmista tunnetuista lyhytkarvaroduista. Sen alkuperästä on esitetty monia versioita, mutta kirjoitettu historia alkaa 1800-luvun lopun Britanniasta.

Somalikissa

Somalikissa on leikkisä ja seurallinen kissarotu, joka muistuttaa hieman suurehkoa oravaa tai pientä kettua. Sen tunnusmerkki on puolipitkä, tickingkuvioitu turkki. Somali on saanut alkunsa abessinialaispentueisiin satunnaisesti syntyneistä puolipitkäkarvapennuista, joista jalostettiin oma rotunsa. Rodun harrastajat käyttävät usein somalikissoista lempinimeä somppu.

Lähde: Somakiss ry somakiss.net

Kaikki kissa-artikkelit näet täältä.

Lissä kissoista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme