orangevalko

VESIKOIRAT PITÄVÄT UIMISESTA!

Vesikoirat ovat metsästyskoiria, jotka on jalostettu noutamaan saaliit vedestä. Koira pitää uimisesta. Vesikoiriin kuuluu osa kaikkein vanhimmista koiraroduista. Vesikoirien turkki on kihara tai joskus narumainen. Useimmat vesikoirarodut ovat seurallisia sekä helppoja kouluttaa. Vesikoiriin kuuluvat espanjan- ja portugalinvesikoira, lagotto romagnolo, barbet ja wetterhoun, minkä lisäksi niihin luetaan myös vesispanielit eli irlannin- ja amerikanvesispanieli.

Portugalinvesikoira

ortugalinvesikoira “Cão de Água Português”, on keskikokoinen ja suhteellisen vankkarakenteinen rotu. Portugalinvesikoiria on alun perin käytetty kalastajien apureina. Ne ovat muun muassa noutaneet verkkoja, vieneet viestejä veneestä rannalle ja toisin päivn sekä toimineet vartiokoirina vartioiden kalastajien veneitä ja muuta omaisuutta.

Alkuperäisen käyttotarkoituksen vuoksi portugalinvesikoirilla on synnynnäisinä ominaisuuksina into uimiseen ja sukeltamiseen, noutamiseen sekä vahtimiseen. Tämän päivän portugalinvesikoira on aktiivinen ja monipuolinen seura- ja harrastuskoira, joka sopii lähes kaikkiin lajeihin.

Portugalinvesikoiran luonne määritellään tempperamenttiseksi, itsepäiseksi, rohkeaksi ja kestäväksi sekä oppivaiseksi ja älykkääksi. Rotumääritelmän luonnehdinnan lisäksi useimmat portugalinvesikoirat ovat avoimia, lempeitä, ihmisrakkaita ja iloisia. Portugalinvesikoira voi olla hiukan pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta missään nimessä portugalinvesikoira ei saa olla arka. Portugalinvesikoira kaipaa fyysisen liikunnan lisäksi myös aivoja kuormittavaa tekemistä; jos omistaja ei tekemistä keksi, niin portugalinvesikoira keksii itse itselleen puuhaa.

Portugalinvesikoira tarvitsee hyvän peruskoulutuksen. Se on nopeasti oppiva, mutta itsepäinen, mikä tuo koulutukseen lisähaasteita. Monet yksilöt omaavat kohtalaisen, tai jopa voimakkaan vahti- ja myös riistavietin, mitä kannattaakin hyödyntää harrastusta valitessa. Kouluttamattoman koiran kanssa saattaa joutua esimerkiksi johtajuusongelmiin.

Espanjanvesikoira

Espanjanvesikoira “Perro de Agua Español” on keskikokoinen, kiharakarvainen paimenkoira, joka toimii myös vedestä ja maalta noutavana metsästyskoirana. Kotimaassaan Espanjassa se on ollut myös kalastajien ja merimiesten apuri. Koiran lämmön ja kylmyyden sietokykyä, muistia, aisteja sekä sopeutumiskykyä että psyykkistä tasapainoa kuvataan erinomaisiksi. Luonne määritellään uskolliseksi, tottelevaiseksi, iloiseksi, uutteraksi, rohkeaksi ja erittäin oppivaiseksi. Arkuus, aggressiivisuus ja kohtuuttoman suuri puolustushalu eivät kuulu rodun toivottuihin piirteisiin. Nykypäivänä se on monipuolinen harrastus- ja seurakoira.

Espanjanvesikoira tarvitsee hyvän peruskoulutuksen. Kun pentu on saanut rokotukset, kannattaa osallistua pentukurssille, joita järjestää mm. koirakoulut ja kennelpiirit. Espanjanvesikoiran oppimiskykyä pidetään erittäin hyvänä. Koira oppii kaiken helposti. Samalla ihminen voi huomaamattaan opettaa myös vääriä asioita. Koulutuksen tulee olla johdonmukaista.

Lähde: Vesikoirat ry. www.vesikoirat.fi

Kaikki koira-artikkelit näet täältä.

Lissä koirista kertovia videoita löydät myös YouTube kanavaltamme