orangevalko

YLVÄS COLLIE ON TOIMINNANHALUINEN PAIMENKOIRA

Ylväs Collie on ystävällinen ja helppohoitoinen rotu. Collie on kooltaan keskikokoinen koira, uroksella säkäkorkeus 56-61cm ja nartulla 51-56cm. Pitkäkarvainen collie on tullut tunnetuksi Lassie-filmeistä, jotka ovat vaikuttaneet myös rodun yleistymiseen Suomessa kuten monissa muissakin maissa. Sileäkarvainen collie ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota.

Eija Granfelt esittelee Lemmikkimedian katsojille Collie koirarotua.

Lapsiystävällisen Collien suosio on peräisin Englannista

Collie on lähtöisin Englannista, jossa se tuli suosituksi noin sata vuotta sitten kuningatar Viktorian kiinnostuessa rodusta. Alkujaan sitä on käytetty lampaiden paimennukseen Englannin karuilla ylängöillä. Aikojen saatossa paimennustehtävät vähenivät, mutta paimennusominaisuudet ja yhteistyöhalu säilytettiin rodussa. Tämän ansiosta collie on helppo ja lapsiystävällinen palveluskoira. Suomessa collieilla kilpaillaan lähinnä perinteisissä palveluskoirakokeissa, tottelevaisuuskokeissa sekä agilityssä. Paimennus on nostamassa päätään collieharrastajien ja kasvattajien keskuudessa.

Collien ylväs ulkomuoto hurmaa

Collie vetoaa katsojaansa suurella kauneudellaan vaikuttaen valppaalta ja toiminnanhaluiselta. Seistessään collie on levollisen omanarvontuntoinen, liikkuessaan se vaikuttaa voimakkaalta askelten ollessa vaivattomia ja kevyitä. Collien ulkomuodolle pää on erittäin tärkeä. Se on tylppäpäisen kiilan muotoinen ja sen mittasuhteet ovat samat silmien välistä kuonon kärkeen ja silmien välistä kallon takaosaan. Collien ilme on unelmoivan arvokas ollen samalla valpas ja tarkkaavainen. Colliella, sekä pitkä-, että sileäkarvaisella, on tiivis kaksinkertainen turkki. Pitkäkarvaisella tiivis alusvilla peittää koko ihon ja pitkä, karkea, säänkestävä päälyskarva peittää alusvillan. Uroksella on muhkea kaulus ja nartuilla pitkät housukarvat. Sileäkarvaisella turkki on lyhyt ja tasainen.

Lue lisää koirista esimerkiksi tästä linkistä, jossa kerromme “tryffelikoirasta” eli italialaisesta koirarodusta Lagotto Romagnolosta.

LähdeSuomen Collieyhdistys ry  https://www.scy.fi/collie.html