orangevalko

AKVAARION PERUSTAMINEN - OHJEITA ALOITTELIJALLE

Kävimme Itiksen Megaeläimessä tutustumassa akvaariohin, ja selvitimme mitä akvaarion perustaminen vaatii. Katso video, jossa hyviä vinkkejä asiantuntijalta! Lue myös alle kokoamamme aloittelijan ohjeet akvaarion perustamiseen. 

KATSO VIDEO AKVAARIOSTA:

Carita
Effie ja Helmi

Carita

  • Kirkkonummelainen koiranomistaja 
  • Harrastaa koiratanssia 
  • Koirat mukana aktiivisesti omassa elämässä 

Effie ja Helmi

  • Effie 10v ja Helmi 8v 
  • Effie on aktiivinen ja vilkas 
  • Helmi puolestaan rauhallinen sohvalla köllöttelijä 
Koira -paino - valkoinen

alle 3,2 KG

Sakakorkeus2-koira-valkoinen

alle 3,2 KG

Harja

alle 3,2 KG

Euro

alle 3,2 KG

MITÄ SINUN TULEE YMMÄRTÄÄ AKVAARIOISTA?

Akvaario on ikäänkuin pieni ekosysteemi, jossa vallitsee biologinen tasapaino. Kaikki akvaariossa siis tukee toistensa toimintaa: kasvit yhteyttävät ja käyttävät ravinnokseen nitraattia, joka on kaloille haitallista. Kasvit myös ehkäisevät levien syntymistä. Hyvinvoivassa akvaariossa on elinvoimainen bakteerikanta, joka hajottaa vedestä kaloille haitallisia yhdisteitä, kuten ammoniakkia ja nitriittiä nitraatiksi. Bakteerikannan voi kypsyttää itse, tai lisätä akvaarioon bakteeritiivisteen, jolloin akvaario on sopiva kaloille jo parissa päivässä. 

AKVAARION PERUSTAMINEN

Kun mietitään akvaarion perustamista, niin ensimmäisenä valitaan kodista sopiva paikka akvaariolle. Suoraan ikkunan alle tai patterin viereen akvaariota ei kannata sijoittaa, sillä ikkunasta paistava auringonvalo sekä patteri saattavat lämmittää akvaariota liikaa. Yleisesti ottaen akvaario ei tarvitse lämmitintä, sillä suomessa huoneenlämpö on usein sellainen, että akvaarion vesi on kaloille sopivan lämpöistä. Jos kuitenkin akvaarion sijoittaa sellaiseen paikkaan, missä on vetoa tai muuten viileämpi, tulee akvaariossa olla vedenlämmitin. Akvaarion tulee aina olla riittävän tukevalla alustalla.

AKVAARION KOKO

Akvaariokokoja löytyy laidasta laitaan – 30 litran nanoakvaarioista usean sadan litran akvaarioihin. Pienessä akvaariossa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että biologisen tasapainon saavuttaminen on pikkutarkempaa työtä, ja akvaarion bakteeritasapaino on herkempi kuin suuremmassa. Noin 100 litran akvaario olisikin ehkä aloittelijalle sopivin. 

Mitä muuta altaaseen tarvitaan?

Akvaarioon tarvitaan altaan lisäksi ainakin suodatin ja lamppu. Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen valoa, ja lamppu toimii kasvien valonlähteenä. Suodattimen tehtävä on kerätä akvaarion vedestä roskia ja tarjota asuinpaikka akvaarion bakteerikannalle. Suodattimeen kertyy ajan mittaan bakteerimassa, joka nämä akvaarion hyödylliset bakteerit ”asustelevat”. 

AKVAARION KYPSYTYS

Akvaarioon ei missään tapauksessa saa laittaa kaloja ennenkuin otollinen bakteerikanta on kasvanut. Mikäli kypsyttää bakteerikannan itse, ilman kaupan bakteeritiivistettä, on hyvä varautua noin kuukauden päiviin. Jos bakteerikanta ei ole tarpeeksi kehittynyt, kalat voivat kuolla nitriittimyrkytykseen. Uudessa akvaariossa saattaa tulla ensimmäisten viikkojen aikana nitriittipiikki, jolloin kaloille haitallisen nitriitin määrä akvaariossa hetkellisesti kohoaa. Nitriitin määrää voi seurata esimerkiksi testeillä.

Kypsytysvaiheessa akvaarioon myös istutetaan akvaariokasvit, sillä ne ovat tärkeässä roolissa akvaarion toiminnassa. Ne mm. ehkäisevät levän syntymisen ja käyttävät ravinnokseen kaloille haitallisia yhdisteitä. Alkuun kannattaa istuttaa nopeasti kasvavia akvaariokasveja, kuten esimerkiksi vesiruttoa. Mitä enemmän akvaariokasveja, sen parempi!

Kasvit myös luovat akvaarioon perspektiivin tuntua ja niillä pystyy sisustamaan akvaariosta mieleisensä. Etualalle kannattaa laittaa pienempiä ja matalampia kasveja, ja taakse suurempia. Kasvit myös toimivat piilopaikkoina kaloille. Kasveille lisätään kasviravinnetta, jotta ne kukoistavat. 

Ennen kalojen saapumista veteen lisätään myös vedenparannusainetta, joka poistaa hanavedestä mm. kaloille haitallisia raskametallijäämiä.

MALTTI ON VALTTIA

Turvallisin tapa perustaa akvaario on kärsivällisyys. Bakteerikanta kannattaa kypsyttää rauhassa, ennenkuin akvaarioon lisätään kaloja. Kypsytysvaihessa kannattaa seurata nitriitin määrä vesitesteillä, joita saa akvaariokaupoista sekä akvaariotarvikkeita myyvistä lemmikkiliikkeistä. 

Akvaario puhdistetaan kerran viikossa vaihtamalla 1/3 sen vedestä, sekä tarvittaessa kaapimalla lasit puhtaaksi ja keräämällä irtoroskat. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä akvaarioista löydät Lemmikkimedian YouTubesta