MYRKKYKÄÄRMEET
Myrkkykäärmeet harrastuksena on melko harvinainen vielä Suomessa. Myrkkykäärmeharrastajia on Suomessa noin 20. Myrkyllisten käärmeiden harrastaminen poikkeaa hieman muista eksoottisten eläinten harrastamisesta, ja niiden kanssa tuleekin olla äärimmäisen tarkkana. Pääsääntöisesti myrkyllisiä käärmeitä ei voi harrastaa ilman minkäänlaista kokemusta. Lemmikkimedia pääsi tutustumaan Atte Santalaan, joka harrastaa myrkyllisiä käärmeitä.
KATSO VIDEO MYRKKYKÄÄRMEISTÄ


Atte Santala
- Myrkkykäärme harrastaja
- Ensimmäinen lemmikki nelivarvaskilpikonna
- Viidakkokirja.comin perustaja
- Aten matelijaharrastuksesta lisää täältä
Myrkkykäärmeet
- Yleisimmät myrkkykäärmeet Suomessa puukyitä
- Kauniit päänmuodot, värikkyys

YLEISIMMÄT MYRKKYKÄÄRMEET RAJOITTUVAT KYIHIN
Suomessa suurin osa harrastajista pitää erilaisia puukyitä, sillä ne ovat usein kauniin värikkäitä ja pieniä käärmeitä. Kuitenkin harrastuksessa pidetään myös paljon muita kyitä, kuten maakyitä. Maakyihin kuuluvat muun muassa erilaiset kalkarokäärmeet ja viperat. Useimmat maakyyt elävät savanneilla ja pensasaavikoiden hiekkaperäisillä maa-alueilla. Afrikkalaisia suurempia kyitä ovat muun muassa pitikset ja kaboninkyyt. Kyiden lisäksi suomalaisessa harrastuksesta löytyy myös kobria ja mamboja. Kuitenkin juuri kobrien ja mambojen kohdalla usein tilanpuute käy ongelmaksi, sillä kobrat ja mambat tarvitsevat suurta terraario -sekä työskentelytilaa.
TERRAARION TULEE OLLA PAKOVARMA
Myrkkykäärmeet ja niiden kanssa toimiminen ja työskentely vaatii aina erikoisosaamista. Harrastajan tulee ymmärtää todella hyvin, millaisen eläimen hän on ottamassa omaan kotiinsa. Ennen kuin käärme tulee taloon, täytyy sille rakentaa pakovarma terraario, josta ei ole pienintäkään riskiä pakenemiseen. Terraarion jokainen reuna ja ilmatiet tulee rakentaa kunnolla sekä terraarion lukitseminen tulee varmistaa asianmukaisilla lukoilla. Toinen tärkeä asia myrkyllisten käärmeiden harrastajalla on erilaiset työkalut. Ilman työkaluja myrkyllisiä käärmeitä ei voi pitää. Käsittelyssä voi olla apuna erilaisia putkia, stoppereita ja koukkuja, joilla käärmettä voi käsitellä turvallisesti niin ihmisen kuin käärmeenkin näkökulmasta. Myrkyllistiä käärmeitä kuin ei mitään muitakaan käärmeitä tule käsitellä kuin vain pakollisissa hoitotoimenpiteissä. Jokaisen harrastajan tulee aina tiedostaa käärmeiden myrkyllisyys ja ymmärtää, että käärmeiden kanssa työskennellessä jokainen asia tulee aina tuplavarmistaa.
Janoatko vielä lisää tietoa?
Tutustu Viidakkokirja.com nettisivuun
Lemmikkimedian Youtubessa lisää matelija-aiheisia videoita