orangevalko

TERRAARIOT: Herppiharrastus SUOMESSA

Matelijaharrastus on usein enemmän tai vähemmän väärinymmärretty asia. Lemmikkimedia haastatteli Atte Santalaa ja Jenna Wathénia, jotka ovat omistautuneita pitkän linjan herppiharrastajia suomessa. He toimivat aktiivisesti Suomen Herppiharrastajat ry:ssä, ja heidän yhteisessä kodissaan on yli 200 erilaista matelijalajia. 

TUTUSTU HARRASTUKSEEN:

Jenna Wathén
Atte herppiharrastus

Jenna Wathén

  • Lapsesta asti kammonnut Scolopendra-suvun juoksujalkaisia
  • Siedättänyt monia käärmefobiasta kärsiviä ihmisiä – ja osasta heistä tullut itsekin harrastajia! 
  • Auttaa päivittäin monia lajista kiinnostuneita ja arvostaa sitä kun ihmiset uskaltavat kysyä apua ja neuvoja! 

Atte Santala

  • Kärsinyt nuorena pahasta araknofobiasta, mutta nyt harrastanut erilaisia tarantulia jo melkein 20 vuoden ajan. 
  • Lapsesta asti kasvanut erilaisten eksoottisten eläinten parissa, sillä isovanhemmat ja vanhemmat harrastaneet eksoottisia eläimiä 
  • Opiskellut eläintenhoidon lisäksi biologiaa, fysiikkaa ja kemiaa, jotta ymmärtää laajemmin eksoottisten eläinten tarpeita. 
viidakkokirja logo

Jäseniä 600

Sammakko - symbooli

Viestintäkanava suomalaisille herppiharrastajille

Euro

Ilmainen!

HERPPIHARRASTUS YMMÄRRETÄÄN USEIN VÄÄRIN

Moni ihminen pitää myrkkykäärmeiden lemmikkinä pitämistä suorastaan kauhistuttavana. Herppiharrastajat saatetaan esimerkiksi netissä leimata huomionhakuisiksi tai muuten kummallisiksi, sillä kaikki eivät ymmärrä matelijoiden viehätystä. Herppiharrastus on kuitenkin lemmikkiharrastus ihan siinä missä akvaariokalat, kissat, koirat ja marsutkin. Koska matelijat ovat harvinaisempi harrastus, ja varmasti valtaosalle suomalaisista myös inhokkilaji, leimataan koko herppiharrastus helposti kummajaisten touhuksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kyse on osittain kulttuurin ja yhteiskunnan omaksumista normeista, kun näemme koirat ja kissat suloisina, ja käärmeet inhottavina eläiminä. Toki monelle luontaiseen suhtautumiseen vaikuttaa, että erilaiset käärmeet, liskot ja hämähäkit ovat olleet meille uhka evoluution kaikissa vaiheissa. Kissat ja koirat taas eivät, sillä ne ovat lajinakin jo jalostuneet lemmikkieläimiksi. 

Matelijoiden kammoksuminen on normaalia. Se ei kuitenkaan ole järin perusteltua, sillä valtaosa lemmikkeinä pidettävistä matelijoista on vaarattomia. Nekin jotka ovat vaarallisia, ovat Suomessa sellaisten harrastajien hallussa, joilla on vahva kokemus ja ymmärrys siitä, mitä tekevät. Herppiharrastus on tietynlainen elämäntapa, ja harrastajien yhteisössä vallitsee yhteiset säännöt ja suuntaviivat sen suhteen, kuka esimerkiksi on kelvollinen omistamaan myrkyllisen tai muuten erityistä osaamista vaativan matelijan.

MYRKYLLISEN ELÄIMEN OMISTAJAN ON TIEDETTÄVÄ MITÄ TEKEE

Kuka tahansa ei Suomessa voi hankkia myrkkykäärmettä. Onneksi! Myrkyllisen käärmeen ottajalla on oltava kokemusta matelijoista yleensäkin. Kuitenkin, matelijaharrastus ei ”etene” viljakäärmeestä kohti pytoneita ja myrkyllisiä kyitä. Käärmeet eivät ole asteikko, jossa harrastaja etenee ”helpoista” käärmeistä kohti myrkkykäärmeitä. Herppiharrastus ei ole peli, jossa edetään tasolta toiselle. Esimerkiksi myrkyllisen käärmeen ottajan on ymmärrettävä sataprosenttisesti, minkälaisen riskin ottaa, kun kotona on myrkyllinen eläin. Riskin ymmärtäminen ja varautuminen sekä turvallisuudesta huolehtiminen eivät pelkästään riitä. Myrkyllisen lemmikin ottajalla on oltava oikeanlainen mentaliteetti. Myrkkykäärmeen ottamista ei pidä käyttää todistamaan omaa uhkarohkeuttaan tai etsiäkseen jännitystä elämään. Myrkyllisten eläinten käsittely hoidetaan vain tarpeen vaatiessa, oikeanlaisilla työkaluilla. 

Lemmikkimedian sivuilta löydät pian myös lisää lajiesittelyjä erilaisita matelijoista, ja oman videon myös myrkkykäärmeistä!

MISTÄ KANNATTAA ALOITTAA?

Harrastuksessa on monia aloittelijaystävällisiä lajeja josta aloittaa, mutta kaikista tärkeintä olisi kuitenkin miettiä aina sellainen laji, joka itseä aidosti kiinnostaa. Monet herpit voivat olla äärimmäisen pitkäikäisiä, joten on hyvä perehtyä kunnolla lajin elinoloihin ja hoito-ohjeisiin ja miettiä, että onko itsellä resursseja toteuttaa sille tarvittavat elinolosuhteet ja tilanvaatimukset.

Kannattaa käydä sellaisten harrastajien luona joilta kyseistä lajia löytyy, joka taas mahdollistaa asiantuntevaa apua ja neuvoja kyseisen lajin pitoon liittyen, sekä ovat mahdollisesti suurena tukena ja apuna ensimmäisen herpin hankinnassa. Kaikkien ei tarvitse aloittaa esimerkiksi viljakäärmeestä, parta-agamasta, nelivarvaskilpikonnasta tai torakasta, jos ne ei itseä henkilökohtaisesti kiinnosta, vaan eri lajeja löytyy todella laajalti. Tutki ja kysele, liity eksoottisten eläinten ryhmiin ja palveluihin, sekä löydä se itseäsi kiinnostava aloittelijaystävällinen laji, johon jaksat perehtyä.

Janoatko vielä lisää tietoa?

Tästä pääset tutustumaan Viidakkokirja.com palveluun 

Näin helposti voit aloittaa herppiharrastuksen – Katso tästä! 

Lisää terraarioaiheisia videoita Youtuben Terraariot soittolistalla