orangevalko

NUOLIMYRKKYSAMMAKOT

Nuolimyrkkysammakot ymmärretään helposti väärin johtuen niiden nimestä. Etelä-Amerikan intiaanit käyttivät nuolimyrkkysammakoiden myrkkyä saalistuksessa nuoliensa kärjessä. Sammakoiden vahva neurotoksinen myrkky lamautti petoeläimet nopeasti. Kuitenkin terraario-oloissa sammakot ovat lähes täysin myrkyttömiä. 

TUTUSTU NUOLIMYRKKYSAMMAKOIHIN:

Atte herppiharrastus
nuolimyrkkysammakko

Atte Santala

  • Nuolimyrkkysammakoiden harrastaja
  • Ensimmäinen lemmikki nelivarvaskilpikonna 
  • Viidakkokirja.com:in perustaja 

Nuolimyrkkysammakot

  • Terraario-oloissa myrkyttömiä 
  • Monia eri värejä 
  • Tarvitsevat riittävästi kosteutta sekä ravintoa 
Frog symbol

1,5 - 6 cm

Missä symbooli

Etelä-Amerikka

kuu

päiväaktiivisia

TERRAARIO-OLOISSA NUOLIMYRKKYSAMMAKOT OVAT LÄHES MYRKYTTÖMIÄ

Luonnossa nuolimyrkkysammakot keräävät myrkkynsä syömällä termiittejä ja muurahaisia. Terraario-oloissa nuolimyrkkysammakot syövät pääosin banaanikärpäsiä ja kirvoja. Tällainen ravinto estää nuolimyrkkysammakoiden myrkyn tuottamisen, jolloin terraario-oloissa elelevät sammakot ovat myrkyttömiä.

Kuitenkaan nuolimyrkkysammakoiden käsittely ei ole suositeltavaa, sillä ihmisten iholta löytyvät rasvat, suolot ja lika ärsyttävät sammakon herkkää ihoa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jopa niiden kuoleman. Nuolimyrkkysammakoihin liitetään paljon uskomuksia, että ne olisivat haastavia terraarioeläimiä, vaikka oikeastaan ne ovat ehkä herppiharrastuksen helpoimmasta päästä. Sammakoiden upea ulkonäkö ja päiväaktiivisuus ovat tehneet lajista todella suositun herppiharrastajien keskuudessa. 

NUOLIMYRKKYSAMMAKOT TARVITSEVAT KOSTEUTTA JA RUOKAA

Nuolimyrkkysammakot tarvitsevat runsaasti kosteutta sekä ruokaa. Terraarion tärkeimpiä elementtejä on hyvin toimiva kastelujärjestelmä, joka pitää sekä sammakot että terraarion kosteana. Hyvä lämpötila terraariossa on noin 24 astetta. Laji kärsii liian kuumista oloista, joten terraarion lämpötilaa kannattaa pitää silmällä, eikä päästää lämpötiloja nousemaan yli 28 asteen.

Sammakoiden terraarioista rakennetaan yleensä näyttäviä niiden kevyen rakenteen vuoksi. Monet harrastajat ovat laittaneet muun muassa harvinaisempia orkideoja ja herkempiä kasveja juuri nuolimyrkkysammakoiden terraarioihin. Niiden terraario toimii myös omana erillisenä bioaktiivisena ekosysteeminä, jossa nuolimyrkkysammakoiden uloste lannoittaa kasveja ja mikrobakteerit hajoittavat kuolleista kasveista uutta multaa.

Tästä lajista saa siis hienon ja näyttävän ekosysteemin esimerkiksi omaa olohuonetta koristamaan. Hämäävästä nimestä huolimatta nuolimyrkkysammakot ovat jokseenkin helppo ja turvallinen tapa saada pieni pala trooppista ja eksoottista luontoa omaan elämään. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Lisää herppiharrastuksesta Viidakkokirja.com nettisivuilla

Matelijoista lisää videoita Lemmikkimedian Youtubessa