Eläimet Hoito Lajit Lemmikit Muut Pörröset

Degu eli torvimyyrä on ihana ja sosiaalinen lemmikki!

Degut ovat jyrsijöitä, joita on pidetty lemmikkinä verrattain vähän aikaa. Ne ovat uteliaita ja aktiivisia lemmikkejä, jotka vaativat vähän muita jyrsijöitä enemmän tilaa ja huomiota, mutta tarjoavat omistajalleen varmasti ikimuistoisia yhteisiä hetkiä. Katso video ja ihastu deguihin!

Degu – ihmisen paras ystävä

Degu eli torvimyyrä on gerbiiliä läheisesti muistuttava jyrsijä, joka on kotoisin Chilestä andien vuoristosta. Ne ovat fiksuja ja sosiaalisia lemmikkejä, jotka tarvitsevat paljon seuraa ja tekemistä. Ne tottuvat ihmisiin ja kiintyvät helposti, joten degu on oiva lemmikki ihmiselle, joka haluaa pienen ja suhteellisen helppohoitoisen lemmikin, jonka kanssa haluaa viettää aikaa. Degu on hieman muita jyrsijöitä vaativampi lemmikki, sillä se tarvitsee enemmän tilaa, yhdessäoloa sekä tarkempaa ruokavaliota. 

Ruokavalio on kaiken A ja Ö

Koska degut ovat kotoisin korkean vuoriston karuista oloista, niiden elimistö ei kestä lainkaan sokeria ja tuoreita ruokia. Oikein ruokittuna degut saattavat elää jopa 15-vuotiaaksi. Degun ruokkiminen on melko yksinkertaista ja helppoa, kunhan sisäistää ruokinnan periaatteet. Degulle ei siis missään tilanteessa tule antaa hedelmiä ja tuoreita vihanneksia. Niille voi syöttää esimerkiksi erilaisia jyrsijöille tarkoitettuja pellettiseoksia ja kuivattuja kasveja, kuten voikukkaa tai nokkosta. Deguilla tulisi aina myös olla heinää, sekä jotain järsittävää, jotta niiden hampaat pysyvät kunnossa. Järsittäväksi sopivat esimerkiksi erilaiset oksat. Deguille ei saa antavaa muovisia leluja tai asioita jyrsittäväksi, sillä niiden palaset voivat päätyä sen elimistöön ja aiheuttaa vahinkoa. 

Tilaa, seuraa ja tekemistä

Degut tarvitsevat paljon tilaa, ja etenkin korkeutta, sillä ne tykkäävät kiipeillä. Häkin tai terraarion sisustamisessa vain mielikuvitus on rajana, kun degulle rakentaa kiipeilymahdollisuuksia, piilopaikkoja ja koloja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, rakennelmien turvallisuus, ettei onnettomuuksia pääse sattumaan siten että degu esimerkiksi jäisi jonkin putoavan ruukun tai oksan alle. 

Degu peseytyy esimerkiksi chinchillojen tapaan kylpyhiekassa, jota saa lemmikkikaupoista. Myös kylpyhiekka tulee laittaa tukevaan astiaan, niin että astia ei pääse kippaamaan eläimen päälle, aiheuttaen vammoja tai pahimmassa tapauksessa menehtymisen. Astiaa ei tulisi pitää degun asumuksessa jatkuvasti, sillä muuten se saattaa käyttää hiekkaa myös vessana.

Degut tulevat hyvin toimeen lajitovereidensa kanssa. Kahta jo aikuista urosta voi kuitenkin olla haastavaa totuttaa toisiinsa, ja se kannattaa tehdä rauhassa ajan kanssa. Silloin häkkiin voi laittaa erillisen tutustumishäkin. Degut tarvitsevat myös paljon ihmisseuraa, ja niiden luonnollinen uteliaisuudentarvekin pääsee parhaiten toteutumaan, kun ne saavat silloin tällöin juosta vapaana turvallisessa, suljetussa tilassa. Degu tarvitsee ihmiskontaktia päivittäin, etenkin jos sillä ei ole lajitoveria. Degua käsitellessä tulee muistaa, ettei sitä saa koskaan nostaa hännästä, sillä hännän nahka on herkkää ja saattaa irrota. 

Suomen gerbiiliyhdistyksen sivuilta löydät lisää tietoa deguista ja niiden hoidosta: https://www.gerbiiliyhdistys.fi/lajit/degut/degun-hoito-ohje/

Deguja saa mm. Itiksen Megaeläimestä: https://www.megaelain.fi/