Hoito Lajit Pörröset

Pörröset: Kanit ovat aktiivisia ja seurallisia lemmikkejä

Kanit ovat kolmanneksi suosituin lemmikki suomessa, ja eivät syyttä, sillä ne ovat suloisia, aktiivisia ja seurallisia lemmikkejä. Ne tarvitsevat tilaa, ja asuvatkin mieluiten aitauksessa tai omassa huoneessaan. Ne tarvitsevat saman verran tilaa kuin esimerkiksi kissat ja nekin voivat oppia sisäsiisteiksi. Kani tarvitsee kotona myös kaivelumahdollisuuksia esimerkiksi sängyllä tai sohvalla, jotta se pääsee toteuttamaan lajityypillistä käytöstään. Katso video, ja tutustu tähän hurmaavaan Wiener -kaniin nimeltä Vinkku!

Kanit ovat helppohoitoisia ja aktiivisia lemmikkejä

Kania hankittaessa tulisi ottaa huomioon, että ne eivät ole häkkieläimiä, vaan yhdyskuntaeläimiä. Ne nauttivat suuresti myös lajitoverin seurasta ja tulevat toimeen myös muiden eläinten kanssa, kunhan eläimet saavat rauhassa tottua toisiinsa. 

Kanit nukkuvat 8-10 tuntia päivässä, ja ovatkin verrattain aktiivisia lemmikkieläimiä. Ne tarvitsevat säännöllistä kynsien leikkausta ja turkin harjausta, joten kyseessä on melko helppohoitoinen lemmikki. Kanin ruokavalio koostuu 80% paksukortisesta heinästä, jonka lisäksi se syö vähän pellettejä ja tuoreruokaa, kuten kasviksia. Kanin ruokavalion tulisi olla mahdollisimman vihreä. 

RHD -rokotus voi pelastaa kanin elämän!

Kanin yleisimpiä vaivoja ovat suolisto-ongelmat ja hammaspiikit. Jos kani käyttäytyy normaalista poikkeavasti, kannattaa olla yhteydessä omaan eläinlääkäriin.Suomeen hiljattain rantautunut RHD, eli kanien verenvuotokuume voi rokottamattomalle lemmikkikanillekin koitua kuolemaksi, sillä ihminen voi tuoda viruksen mukanaan ulkoa vaikka omissa kengissään. Onneksi kanit voidaan kuitenkin rokottaa tautia vastaan, ja suosittelemmekin kaikkia lemmikkikania harkitsevia rokottamaan tulevan kaninsa RHD:tä vastaan. 

Lisää kanien RHD – rokotuksesta

Ulkoilua ja kanihyppyä

Kaiken kaikkiaan kani on ihana, aktiivinen seuraeläin, jonka kanssa voi ulkoilla ja harrastaa vaikka kanien estehyppyä. 

Katso lisää kanihyppy -harrastuksesta