orangevalko

INNO UKRAINE AUTTAA LEMMIKKIEN KANSSA SOTAA PAENNEITA

Inno Ukraine on hyväntekeväisyysprojekti, joka käynnistettiin pian sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Projektin aloitti eläinlääkäri Ulriika Sundell, joka uutisia tilanteesta nähtyään huolestui erityisesti lemmikin kanssa sotaa pakenevien ukrainalaisten tilanteesta. 

TUTUSTU INNO UKRAINEEN:

Ulriika
Hanna Ruzich

Ulriika Sundell

  • Inno Ukrainen perustaja
  • Eläinlääkäri 
  • Halusi auttaa Ukrainan sodasta tulevia lemmikillisiä pakolaisia

Hanna Ruzich

  • Inno Ukrainen yksi asukas
  • Kiinanharjakoiran omistaja
Missä symbooli

Inno Ry
Piiskakuja 5
20380 TURKU

kysymysmerkki symbooli

Lemmikillisille perheille

huutomerkki

TILAT KUIN LUOTU VASTAANOTTOKESKUKSEKSI

Ulriikalla oli tilat, joihin hän suunnitteli perustavansa pieneläinklinikan. Aluksi ukrainalaisia oli tarkoitus auttaa keräämällä avustuslähetys, mutta pian ajatus vastaanottokeskuksesta muotoutui. Jo pian vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen keskukseen majoittui jopa 18 perhettä. Yli 30 ihmistä lemmikeineen. Sota on kärsimystä ja kuolemaa ihmisten lisäksi myös lemmikeille ja eläimille. Suomeen ihmisten mukana tulevat lemmikit tarvitsevat apua mm. terveydenhoidossa sekä rajalla kohdattavissa muodollisuuksissa. Mm. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen SEY:n vapaaehtoiset auttavat perheitä satamassa. 

INNO UKRAINE ON TOIMINUT EDELLÄKÄVIJÄNÄ

Inno Ukraine on saanut paljon kiitosta eri tahoilta tärkeästä ja pioneerityyppisestä työstään, jossa on lähdetty auttamisen halusta luomaan uutta toimintamallia. Kun vastaanottokeskus perustettiin maaliskuun alussa Turkuun, ei Suomessa vielä ollut lemmikkejä hyväksyvää vastaanottokeskusta. Pahimmillaan lemmikillisiä perheitä käännytettiin vastaanottokeskusten ovilta. 

Kuitenkin jo maaliskuun puoleenväliin mennessä mm. SEY Suomen eläinsuojeluyhdistys teki kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin virallisen lemmikit hyväksyvän vastaanottokeskuksen perustamista. Aloite hyväksyttiin, ja ensimmäinen virallinen lemmikit hyväksyvä keskus perustettiin Riihimäelle, ja se aloitti toimintansa huhtikuun alussa. 

TAUTIRISKIIN ON VARAUDUTTU

Suomeen lemmikkien kanssa tulevien pakolaisten riskinä on lemmikkien mahdollisesti levittämät taudit. Inno Ukrainen vastaanottokeskuksen perustaja Ulriika Sundell huolehti Turun vastaanottokeskuksessa mm. lemmikkien asianmukaisista karanteenioloista sekä vaarallisten tautien leviämistä ehkäisevistä rokotuksista, kuten rabies ekinokokkoosi. Vastaanottokeskuksessa myös käytiin läpi, miten lemmikkien karanteeniloja tulisi jatkaa kotimajoituksessa. 

AUTTAMISEN MONET MUODOT

Ukrainan lemmikkejä auttavia tahoja on mm. SEY suomen eläinsuojeluyhdistys, joka tekee yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa. Inno Ukrainen toimintaan voi osallistua liittymällä Inno Ukraine -facebook ryhmään. 

Auttaa voi myös konkreettisin teoin ja tavara- sekä ruokalahjoituksin. Muista kuitenkin ruokaa tai tavaroita lahjaoittaessasi aina ensin ottaa selvää, mitä kyseinen taho tarvitsee. Ruokasäkit ja vaatteet eivät aina ole se paras lahjoitus, mm. logistisista syistä!

Myös tärkeä auttamisen muoto on tiedon jakaminen ja asioista puhuminen. Jo pelkästään se, että levität tietoa apua tarvitsevista eläimistä lisää tietoutta niiden hädästä, ja auttaa avun pääsemisessä perille! 

Janoatko vielä lisää tietoa?