VILLAKOIRAN TURKKI VAATII SÄÄNNÖLLISTÄ HOITOA
Villakoira on ihana, pirteä ja monipuolinen seurakoira, jolla on villainen, säännöllistä ja perusteellista hoitoa vaativa turkki. Villakoiran turkki ja sen hoito ei ole rakettitiedettä, kunhan sen opettelee ja jaksaa olla kärsivällinen. On tärkeää totuttaa koirakin säännöllisiin hoitotoimenpiteisiin.
Lemmikkimedia kävi Urban Wonder -kennelissä kasvattaja Jasmiina Kiviojan luona tutustumassa rotuun. Villakoirat -sarjan toisessa osassa tutustumme villakoiran turkinhoitoon. Katso video, jossa Jasmiina kertoo villakoiran turkin ominaisuuksista ja hoidosta. Kokosimme tähän myös ohjeita ja vinkkejä turkinhoidon käytännön toteutukseen!
TUTUSTU VILLAKOIRAN TURKIN HOITOON:



Carita
- Kirkkonummelainen koiranomistaja
- Harrastaa koiratanssia
- Koirat mukana aktiivisesti omassa elämässä
Effie ja Helmi
- Effie 10v ja Helmi 8v
- Effie on aktiivinen ja vilkas
- Helmi puolestaan rauhallinen sohvalla köllöttelijä

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG
VILLAKOIRAN TURKINHOITO ON OSA KOIRAN HYVINVOINTIA
Villakoiran turkinhoito on osa koiran hyvinvointia, sillä takkuuntuneen tai huopaantuneen turkin uumenissa pääsevät bakteerit muhimaan. Takkuinen turkki myös kiristää koiran ihoa, ja voi sen myötä rajoittaa koiran liikettä, aiheuttaen mahdollisesti lihasjumeja.
Villakoiraa hankittaessa tulee itse punnita ja miettiä tarkoin, onko valmis sitoutumaan turkinhoidon vaatimuksiin. Villakoiran turkinhoitoa pidetään usein hankalana, vaikka todellisuudessa vaativuus ei synny toimenpiteiden vaikeudesta. Turkinhoito vaatii säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä, ja parasta onkin, jos sen näkee velvollisuuden sijaan enemmänkin säännöllisenä, mukavana yhteisenä hetkenä koiran kanssa.
VILLAKOIRAN TURKKI ON LAADULTAAN TAKKUUNTUVAA
Koira alkaa vaihtamaan turkkiaan vuoden ikäisenä. Siihen asti turkki on erityisen pehmeä ja takkuuntuva, ja tulee pestä usein – jopa noin kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa. Aikuista koiraa pestään noin kerran kuussa, vähintään kerran kahdessa kuukaudessa. Pesujen yhteydessä turkki kannattaa trimmata siistiksi. Pesun ja trimmauksen voi hoidattaa ammattilaisen luona, tai tehdä itse. Itse tehtäessä olisi hyvä käydä trimmauskurssi, tai opetella hoitotoimenpiteet kasvattajan avustuksella.
Koiran kanssa on tärkeää totutella toimenpiteisiin ja hoitopöydällä oloon pennusta alkaen. 6kk ikäinen koira voidaan trimmata omistajan toiveiden mukaisella leikkauksella, mutta alle 6kk pentu trimmataan saksilla takaosasta ja rinnasta tasaisen ”pyöreäksi”.
HARJAUS ON SUURESSA ROOLISSA
Ennen pesua koira harjataan huolellisesti joka puolelta. Huolellinen, usein tapahtuva harjaus on takuttoman ja siistin koiran tae. Pesukertojen välillä koira tulisi harjata perusteellisesti kerran viikossa, jonka lisäksi kannattaa selvittää takut kun sellaisia huomaa. Ennen pesuun ryhtymistä on tärkeää, ettei koirassa ole takkuja, jotta takkujen sisälle ja alle jäävä iho ei pääse rasvoittumaan.
TAKKU! Mitä teen?
- Jos harjauksen yhteydessä koirasta löytyy niin mehevä takku, että se ei lähde aukeamaan, ei takkua missään nimessä leikata itse saksilla pois. Takkuun voi tehdä saksilla ristikkäisiä viiltoja, niin että se lähtee harjatessa aukeamaan helpommin. Leikkaamalla takun kokonaan pois saattaa koiralta lähteä myös ihoa, ja turkkiin jää ruma aukko.
PESUA SEURAA HUOLELLINEN FÖÖNAUS
Villakoiran turkki kastellaan alhaalta ylöspäin, eli niin että kastelu aloitetaan takajaloista ja edetään sieltä kohti päätä. Kastelun jälkeen turkki vaahdotetaan villakoiran turkille tarkoitetulla shampoolla, ja huuhdellaan ylhäältä alas, eli päästä alaspäin. Tämän jälkeen turkki puristellaan kuivaksi. Joidenkin villakoirien turkinlaatu kaipaa hoitoainetta. Hoitoaine huuhdellaan shampoon tavoin pois, jonka jälkeen turkki puristellaan taas kuivaksi. Tämän jälkeen koira ravistelee itsensä!
Vinkki! Kynnet voi leikata pesun yhteydessä, sillä ne ovat silloin pehmeimmillään.
Pesun jälkeen koira föönataan kauttaaltaan kuivaksi ja mahdollisimman suoraksi. Jos turkki jää kosteaksi, se kihartuu enemmän ja täten takkuuntuu helpommin. Föönaukseen tarvitaan tehokas (esim kampaajakäyttöinen) hiustenkuivain, tai koirafööni. Föönatessa turkki harjataan suoraksi joko harjalla tai karstalla.
Omalta kasvattajalta kannattaa kysyä ajankohtaisia vinkkejä sopivien turkinhoitotuotteiden valintaan.
TRIMMAUSTA KANNATTAA HARJOITELLA ITSE
Pesun ja föönauksen jälkeen koira trimmataan, joko koneella tai saksilla. Erityistä siistimistä vaativat alueet ovat maha, hännänalus, tassut ja kasvot. Sen jälkeen turkkia leikataan haluttuun muotoon, ja lopuksi pidemmät karvat kiinnitetään pampuloilla tai muoveilla, jotta ne pysyvät esimerkiksi poissa koiran silmiltä. Myös pitkä turkki korvissa voidaan kääriä muovien sisään, jotta turkki ei pääse uimaan esimerkiksi vesikupissa koiran juodessa.
Villakoiran turkki trimmataan 4-6 viikon välein joko saksilla tai koneella, riippuen turkkimallista. Kotikoiran helpoin turkkimalli on koneella lyhyeksi leikattu. Näyttelykoirien turkkimalleja on lukuisia erilaisia, ja niistä löytyy lista täältä.
Janoatko vielä lisää tietoa?
Seuraa meitä myös somessa!
Lemmikkimedian instagram: lemmikkimedia
Lemmikkimedian facebook: Lemmikkimedia
Jos sinulla toiveita tai juttuehdotuksia, ota yhteyttä Lemmikkimediaan tästä!