orangevalko

ROTUESITTELYSSÄ SLOVAKIANCUVAC

Oletko vielä kuullut rodusta nimeltä slovakiancuvac? Katso video Haltiavuoren kennelin komeista koirista ja kasvattaja Virve Mikkolasta. Videolta voi myös bongata maailma suloisimpia valkoisia pikku karvapalleroita! 

TUTUSTU CUVACKEIHIN

Carita
Effie ja Helmi

Slovakiancuvac -kasvattaja Virve Mikkola

  • Haltiavuoren Kennel 
  • Slovakia lähellä sydäntä
  • Opiskellut ja matkustellut paljon Saksassa, mistä kiinostus slovakiancuvaceihin lähti.
  • Tahtoo kasvattaa mahdollisimman terveitä ja älykkäitä slovakiancuvaceja 

Slovakiancuvac

  • Lähtöisin Tatralta Karpaattien vuoristoseudulta
  • Tyytyy vähään, ei tarvitse paljoa 
  • Lempeä ja hymyileväinen luonne 
  • Paksu, valkoinen turkki
  • Viihtyy ulkona 
  • Uskollinen laumalleen
Koira -paino - valkoinen

Uros: 48 - 62 kg
Naaras: 37 - 50kg

Sakakorkeus2-koira-valkoinen

Uros: 62 - 70cm
Naaras: 59 - 65cm

Harja

Ei vaadi puunausta

SLOVAKIANCUVAC ON HARVINAINEN JA VANHA ROTU

Slovakiancuvac on alkujaan kotoisin Tatran vuoristosta Slovakiasta. Alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan se on paimen- ja työkoira. Se on toiminut tiiviinä osana vuoristokylien yhteisöjä karjapaimenena ja lapsenvahtina ja pihakoirana. Ulkoiselta olemukseltaan slovakiancuvac muistuttaa jonkin verran kultaista noutajaa, ja äkkiseltään esimerkiksi pentukoiran saattaisi sekoittaa helposti tuohon tunnetumpaan rotuun. Muita cuvaceja muistuttavia rotuja ovat mm. maremmano abruzzese, kuvasz ja pyreneittenkoira. Slovakiancuvac on rakenteeltaan vahva ja komea. Sillä on valkoinen, paksu turkki, voimakas luusto ja sen säkäkorkeus vaihtelee nartuilla 59-65cm ja uroksilla 62-70cm välillä. Koiran jalat ovat melko korkeat, mikä lisää uljauden vaikutelmaa sen ulkonäössä. Turkki on tiheä helppohoitoinen ja hylkii hyvin vettä ja likaa. Cuvacit viihtyvät paljon ulkona, ja turkinhoitoon riittääkin usein pelkkä harjaus. 

Cuvacit ovat yleisesti ottaen perusterve rotu, ja se kuuluu Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksein vastustamisohjelma PEVISAan. Se on melko harvinainen rotu maailmanlaajuisesti, ja Suomessa niitä on rekisteröity vain reilu tuhat. Niitä on kasvatettu Suomessa 70-luvusta lähtien.

SLOVAKIANCUVAC VAATII PALJON ULKONA OLEMISTA

Slovakiancuvacit ovat luonteeltaan itsenäisiä. Se on myös valpas, rohkea ja älykäs – ja sillä on laumanvartijaviettiä. Tämä edellyttää omistajalta määrätietoisuutta. Koira tarvitsee paljon ulkoilua ja nauttii seurasta. Jos miettii esimerkiksi rodun alkuperäistä elinpiiriä – vuoristokylää ja olosuhteita, voidaan helposti johtaa cuvaceille mieluinen elämä. Nykypäivänä se tarkoittaa esimerkiksi isoa tilaa maalla, jossa koira saa oleilla rauhassa aidatulla piha-alueella ja seurailla isäntäväen pihahommia. Koira ilmoittaa kaikesta haukkumalla – ja on siis hyvinkin herkkähaukkuinen. Herkkähaukkuisuutta ei voi eikä pidä tämän rodun kohdalla yrittää kitkeä pois. Se ei siksi sovellu esimerkiksi kaupunkiasuntoon tai taajamaan, vaan viihtyy parhaiten maalla. 

Slovakiancuvac soveltuu myös pelkästään ulkokoiraksi, mutta sosiaalisena ja laumalleen uskollisena koirana se nauttii elämästä eniten, kun se saa olla siellä missä perhekin on. Cuvac on kasvattaja Virve Mikkolan sanoin ”peruskoira jolla on valkoinen turkki”. Se on mutkaton koira, jolla on oma tahto ja jonka mieltymykset ja taipumukset nykypäivänäkin viittaavat sen alkuperään köyhien vuoristokylien niukkoihin olosuhteisiin. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian YouTubesta

Katso myös slovakiancuvac -kasvattaja Haltiavuoren Kennel