orangevalko

ROTUESITTELYSSÄ BELGIANPAIMENKOIRA

Belgianpaimenkoira on lähtöisin Belgian vuoristoilta ja niiden tärkein tehtävä on ollut suojella lampaita sekä ihmisiä vaaroilta. Nykypäivänä niiden käyttötarkoitus näkyy parhaiten paimenviettinä, sillä koirat yrittävät kokoajan paimentaa omaa laumaansa. Tällä videolla 30 vuotta belgianpaimenkoiria kasvattanut Ritva Salmi kertoo rodusta. 

TUTUSTU ERI MUUNNOKSIIN:

Koiran palkitseminen
Belggarit-1

Ritva Salmi

  • Black Master’s kennel 
  • Kasvattanut belgianpaimenkoiria 30 vuotta
  • Ensimmäinen belgianpaimenkoira 14-vuotiaana 
  • Haluaa kasvattaa terveitä, täysjärkisiä ja mukavia koiria 
  • Tykkää seikkailla omien koirien kanssa Sipoonkorven kansallispuistossa

Belgianpaimenkoira

  • 4 eri muunnosta, Malinois, Tervueren, Laekenois ja Groenendael 
  • Käyttö- ja näyttelylinjaisia 
  • Terhakoita, älykkäitä ja vilkkaita koiria, jotka tykkää touhuta oman omistajansa kanssa
  • Vaatii koulutusta ollakseen mukava perheenjäsen
Koira -paino - valkoinen

Uros 25-30 kg
Naaras 20-25 kg

Sakakorkeus2-koira-valkoinen

Uros 61 - 66 cm
Naaras 56 - 61 cm

Harja

Helppohoitoinen

Euro

n. 1 600€

BELGIANPAIMENKOIRA: NELJÄ ERI MUUNNOSTA

Belgianpaimenkoirasta löytyy 4 eri muunnosta; Malinois, Tervueren, Laekenois ja Groenendael. Belgianpaimenkoira on jaettu kahteen eri linjaan; käyttö- ja näyttelylinjaan. Käyttölinjaisia koiria käytetään muun muassa valtion virkatehtävissä, kuten tulli- ja poliisikoirina. Näyttelylinjaiset koirat taas ovat enemmänkin perhekoiria. Jokaiselta muunnokselta löytyy omanlaisia luonteenpiirteitään, kuten muun muassa malinoiseilta löytyy enemmän räväkkyyttä ja herkkyyttä  kuin esimerkiksi tervuereilta.

Belgianpaimenkoira on vaativa rotu, koska ne ovat aika herkkiä. Niiden eleitä ja ilmeitä tulee osata lukea, ja heti pennusta asti esitellä maailman ihmeitä. Kun pennulle on esitellyt maailman rauhassa, osaa se myös suhtautua maailmaan rauhallisemmin. Belgianpaimenkoira on helppo kouluttaa ja ne ovat äärimmäisen kuuliaisia ja älykkäitä. Tärkeintä niille on miellyttää omaa ihmistään. 

RODUN TERVEYS

Belgianpaimenkoira liittyi PEVISAan eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien ohjelmaan vuonna 1995, jolloin rodulle laitettiin tiukat terveyssuositukset. Rodulle määrättiin tarkat terveystutkimukset, johon muun muassa kuuluivat lonkkatutkimukset. Esimerkiksi C-lonkan omistavia koiria ei saanut käyttää jalostuksessa ollenkaan, joka näkyy nykypäivänä positiivisesti rodun terverakenteisuutena.  Jokaisella rodulla on kuitenkin omat ongelmansa ja belgianpaimenkoirilla ovat lisääntyneet epilepsia- ja syöpätapaukset. 

On koiran etu, että koira on terve. Moni ajattelee, että kasvattajien vuoksi koirat pitää tutkia, vaikka oikeasti koira pitää tutkia sen itsensä vuoksi. Koirat piilottavat helposti omia kiputilojaan, jolloin pahimmassa tapauksessa koira voidaan joutua lopettamaan pitkittyneiden hoitamattomien kiputilojen vuoksi. 

BELGIANPAIMENKOIRA ON VILKAS JA AKTIIVINEN ROTU

Belgianpaimenkoira sopii kenelle vaan, mutta se vaatii omistajaltaan liikettä. Jos belgianpaimenkoira ei saa tarpeeksi aktiiviteettia päivän aikana, tulee siitä helposti rasittava. Omistajan tulee kuitenkin ymmärtää belgianpaimekoiran palvelustausta. Ilman oikeanlaista ja tiukkaa koulutusta belgianpaimenkoiran kanssa on haastavaa pärjätä arkielämässä.  

Niinkuin jokaisen koiranpennun kanssa myös belgianpaimenkoiraa hankkiessa on tärkeää ottaa huomioon mistä pennun ostaa. Pennun ostamisessa tulisi aina tavata koirien kasvattaja ja kysellä häneltä, mikä hänen mielestään on tärkeintä rodun kasvattamisessa. Myöskin aina pentua ostaessa tulee koiranpennun mukana saada terveyspaperit sekä rokotus- ja rekisteröintitodistukset. On äärimmäisen tärkeää tehdä ennen pennun hankintaa taustatyö, sillä parhaimmillaan koira voi olla omistajan elämässä seuraavat 15 vuotta. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Ritva Salmen kennel Black Master’s 

Kiinnostaako koiranpentu? Lue pennut artikkeli

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian YouTubesta