orangevalko

KOIRAN KASVATTAJA ON TÄRKEÄ VALITA HUOLELLA

Kun koiran hankinta on ajankohtaista, kannattaa koiran kasvattaja valita huolella. Tällä videolla kaksi kasvattajaa, slovakiancuvac -kasvattaja Virve Mikkola sekä belgianpaimenkoiramuunnosten kasvattaja Ritva Salmi kertovat näkemyksiään vastuullisesta kasvatustyöstä, koiranpennun hankinnasta ja siitä, minkälaiseen elämäntilanteeseen ja kenelle koira sopii. Mitä olisi hyvä selvittää ennen koiran hankintaa? Nämä kokeneet kasvattajat kertovat myös, mitä asioita he etsivät tulevissa koiranomistajissa.

KATSO VIDEO PENNUISTA:

Virve Mikkola
Ritva

Virve Mikkola

  • Haltianvuoren Kennel 
  • Kasvattanut Slovakiancuvac rotua 20 vuotta 
  • Kasvattaa pennuistaan koirakansalaisia rajoillas ja rakakudella 

Ritva Salmi

  • Black Master’s Kennel 
  • Kasvattanut Belgianpaimenkoiria 30 vuotta
  • Haluaa olla pentujen elämässä koko niiden elämän ajan 
Pennut

KOIRAN KASVATTAJA ON TUKIHENKILÖSI KOKO KOIRAN ELINKAAREN AJAN

Kun koiranpennun ottamista harkitsee, niin ensin kannattaa lähteä liikkeelle hyvästä taustatyöstä. Jos mielessä on jo joku tietty rotu, niin tässä kohtaa tehtävänäsi on etsiä sopiva kasvattaja. Koiran kasvattaja on muutakin kuin se henkilö, jolta ostat tulevan koirasi – hän on mahdollisesti tukihenkilösi koko koiran elinkaaren ajan. Ensin kannattaakin siis miettiä, onko kasvattaja sellainen henkilö, jota arvostat ja jonka kanssa koet että kemiat kohtaavat. Kuinka paljon tukea uskot tarvitsevasi kasvattajan suunnalta – ja onko tämä kasvattaja valmis tarjoamaan niin paljon tukea kuin tarvitset? Tarpeita on erilaisia, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon, erityisesti jos olet hankkimassa ihan ensimmäistä koiraa, niin kannattaa valita sellainen kasvattaja, jolta saat tarvitsemaasi tukea koiran kehityksen ja elinkaaren varrella. 

SUKULINJAN NÄYTTELYMENESTYS EI TAKAA KOIRAN TERVEYTTÄ

Kasvattajaa valitessa on tärkeää esittää kysymyksiä liittyen tuleviin pentuihin. Haluat ehkä tietää mitä valintoja kasvattaja on tehnyt, ja mitä seikkoja hän kasvatustyössään korostaa. Kannattaa pyytää nähtäväksi sukutaulut, kysyä kuinka pitkään koirat ovat eläneet, ja mitä sairauksia on ilmennyt. ”Täydellistä” sukulinjaa ei ole olemassakaan. Hyvä kasvattaja kertoo avoimesti sairauksista ja terveyshaasteista, joita sukulinjassa on ilmennyt, koirien kuolinsyistä ja minkä ikäisenä muut sukulinjan koirat ovat kuolleet.

Näitä asioita kysellessä kannattaa oma maalaisjärki pitää mietintämyssyssä mukana. Pelkästään se, että pennun sukulinjan edustajat ja emä on voittanut lukuisia palkintopokaaleita, ei vielä takaa koiran terveyttä. Palkittu koira on eri asia kuin terve koira. Terveys ja näyttelymenestys eivät missään tapauksessa sulje toisiaan pois – on olemassa kaikinpuolin terveitä koiria, jotka ovat myös muotovalioita näyttelymenestyksiä. Näyttelymenestys ei kuitenkaan takaa koiran terveydessä ja luonteessa mahdollisesti esiintyviä poikkeamia tai ongelmia. 

Mieti, mikä sinulle on tärkeää? Haluatko muotovalion koiran, jonka kanssa voit osallistua näyttelytoimintaan, vai oletko valmis ottamaan esimerkiksi pennun, jossa on värivirheitä, mutta joka on muuten terve?

KOIRAN KASVATTAJAN JA ARVOMAAILMAN KOHTAAMINEN

Kasvattaja on luonnollisesti ylpeä omista koiristaan. Keskustele arvoista. Ovatko nämä koirat kasvattajan mielestä ensiluokkaisia hyvän luonteensa, vähäisten sairauksien ja muutoin yleisen terveyden ansiosta, vai siksi että ne ovat näyttelymenestystä kartuttaneita muotovalioita? 

Kasvattajilla on kasvatustyössä ja jalostuksessa erilaisia tavoitteita, ja koiraa hankkiessasi kannattaa olla samalla sivulla kasvattajan kanssa siitä, mikä koirassa on tärkeää. Nykyään monien kasvattajien työssä korostuu vastuullisuus koiran terveydestä ja luonteesta, eikä haeta pelkästään rotumääritelmän mukaiseen ulkonäköön ja olemukseen perustuvaa näyttelymenestystä. Koiria kasvatetaan kuitenkin myös rotumääritelmän mukaisiksi sekä ulkoisilta että sisäisiltä ominaisuuksiltaan, ja monet hyvät kasvattajat haluavatkin kasvattaa ulkoisesti rotumääritelmän mukaisia koiria, jotka pärjäävät sekä näyttelyssä ja ovat terveitä sekä hyväluontoisia. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Slovakiancuvac -kasvattaja Virve Mikkola Haltiavuoren kennel

Belgianpaimenkoira -kasvattaja Ritva Salmi, Kennel Black Master’s 

Sinua saattaisi kiinnostaa Pennut -sarja!