KORKEASAAREN VINKIT KISSAELÄINTEN RUOKINTAAN
Mitä eroa on tiikerillä ja kotikissalla? Mitä Korkeasaaren kissapedoille syötetään, ja miten ne nauttivat kokonaisvaltaisesta ateriakokemuksestaan? Tässä jaksossa Korkeasaaren nisäkäskuraattori Hanna-Maija Lahtinen kertoo Korkeasaaren kissojen ruokailutottumuksista, ja puhutaan vähän villikissojen ja kotikissojen ruokinnan keskeisimmistä yhtäläisyyksistä ja eroista. Pääsimme myös seuraamaan lähietäisyydeltä amurintiikeri Tamurin ja Sibirin ateriointia. Saamme myös hyviä vinkkejä, miten myös kotikissoja voidaan aktivoida ruokinnan yhteydessä, ja päästää kissan saalistusvietti valloilleen.
KATSO VIDEO RUOKINNASTA:



Carita
- Kirkkonummelainen koiranomistaja
- Harrastaa koiratanssia
- Koirat mukana aktiivisesti omassa elämässä
Effie ja Helmi
- Effie 10v ja Helmi 8v
- Effie on aktiivinen ja vilkas
- Helmi puolestaan rauhallinen sohvalla köllöttelijä

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG

alle 3,2 KG
KORKEASAAREN VILLIKISSOILLE VIRIKETTÄ
Korkeasaaressa kissat ruokitaan aina virikkeellisesti, jotta kissaeläin pääsee toteuttamaan lajityypillistä saalistamiskäyttäytymistään. Luonnollista ruokailutilannetta pyritään imitoimaan mahdollisimman paljon; ruoka piilotetaan tai kiinnitetään benji -köydellä niin, että tiikerit savaat kynsin hampain taistella päästäkseen käsiksi lihanpalaansa. Korkeasaaren ruoat tulevat mm. eläintarhaeläinten ruokiin keskittyvistä lihatukuista. Lisäksi kolarieläinten ruhoja toimitetaan petojen aterioiksi. Myös Stara toimittaa esimerkiksi citykaneja Korkeasaareen.
AKTIVOINTIA SEKÄ MONIPUOLISTA KISSOILLE SOVELTUVAA RUOKAA
Kotikissoillekin kannattaa tarjota virikkeellistä ruokintaa. Kissaa voi esimerkiksi leikittää ennen ruokailua. Myös eläinkaupat myyvät erilaisia leluja, joihin ruoan voi piilottaa. Kotikissoille voi syöttää myös eläinkaupasta saatavia hiiriä, jotta kissa saa mahdollisimman luonnonmukaista ravintoa silloin tällöin. Kissan ruokavaliota mietittäessä olisi hyvä ottaa huomioon, että pelkkä teollinen ruoka ei välttämättä riitä tasapainoisen ruokavalion koostamiseen. Raakaruokapuolella esimerkiksi Mushilla on kissojen ja koirien täysravintovalmisteita. Ruokavaliota voi myös täydentää ravintolisillä, joita saa eläinkaupoista. On tärkeää syöttää kissoille vain sille soveltuvaa ruokaa, sillä monet ihmisten ruoat voivat olla jopa myrkyllisiä. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi viinirypäleet, rusinat ja sipuli. Myös huonekasvit voivat olla kissalle myrkyllisiä, ja viherkasvit tulee ottaa huomioon, mikäli taloudessa on kissa. Myrkyllisiä kasveja ovat mm. Liljat, Traakkipuu, Amaryllis ja Atsalea. On suositeltavaa tarkistaa omalta eläinlääkäriltään myrkyllisten huonekasvien lista, mikäli mielii sovittaa vehreät kasvit ja kissakaverin yhteiseen talouteen.
AKTIIVINEN KISSA TARVITSEE ENEMMÄN RUOKAA
Kissan ruokinnassa tärkeää on myös kissan aktiivisuustason huomioiminen. Ulkoileva kissa tarvitsee enemmän ravintoa, kuin passiivisempaa elämää viettävä sisäkissa. Kissan ei kuitenkaan tulisi koskaan ulkoilla vapaasti, sillä sen lisäksi, että kissan oma turvallisuus on silloin vaarassa, niin vapaana ulkoilevat kissat ovat riski luonnon pieneläimille. Tutkimusten mukaan irti ulkoilevat kotikissat tappavat 1.8 miljoonaa pikkulintua vuosittain.
Korkeasaaren nisäkäskuraattori Hanna-Maija Lahtinen korostaa, että kaikista tärkein kissojen ruokinnassa huomioon otettava asia on kissojen aktivointi ja virikkeellistäminen ruokinnan yhteydessä. Lemmikkimedian seuraavassa videossa perehdytäänkin eläinkaupan käytännön vinkkeihin kissojen ruokinnan osalta.
Janoatko vielä lisää tietoa?
Katso kissoihin liittyen myös edellinen videomme kissan adoptoimisesta ja HESYn toiminnasta: https://lemmikkimedia.fi/kissat-hesy-tarjoaa-kodittomille-kissoille-paremman-elaman/
Lisää kissoista löydät Lemmikkimedian kissat -osiosta.
PS. Korkeasaari on taas avoinna yleisölle, ja kissapetoja pääsee nyt myös ihastelemaan lähietäisyydeltä! https://www.korkeasaari.fi
Tutustu lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/