orangevalko

HARRASTUKSENA NOSEWORK

Lemmikkimedia kävi Porvoossa koira- ja kissakoulu Heiluvassa Hännässä tutustumassa koirien nosework -harrastukseen. Katso video, että mistä oikein on kyse käytännössä!

KATSO VIDEO NOSEWORKISTA:

Carita
Effie ja Helmi

Carita

  • Kirkkonummelainen koiranomistaja 
  • Harrastaa koiratanssia 
  • Koirat mukana aktiivisesti omassa elämässä 

Effie ja Helmi

  • Effie 10v ja Helmi 8v 
  • Effie on aktiivinen ja vilkas 
  • Helmi puolestaan rauhallinen sohvalla köllöttelijä 
Missä symbooli

Heiluva häntä, Porvoo

kello

Kursseja kattavasti eri aikoina

Euro

33€ / kerta

MITÄ ON NOSEWORK?

Nosework eli hajutyöskentely on laji, joka sopii koiralle kuin koiralle. Laji on kehitetty alun perin USA:ssa, ja sen tarkoitus on ollut kasvattaa rescuekoirien itseluottamusta. Sittemmin sen on levinnyt myös muihin maihin, ja sen suosio on kasvanut hyvin nopeasti. Nosework on nykyään myös Kennelliiton virallinen koemuoto, jossa järjestetään kilpailuja.

Hajutyöskentely on koirille ominaista, ja vaatii koiralta myös paljon aivotyötä. Se tarjoaa koiralle mielekästä aktiviteettia ja samalla kehittää koiran itseluottamusta. 

MITEN HAJUTYÖSKENTELY TOIMII?

Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan erilaisia kohdehajuja. Käytetyt hajut ovat laventeli, laakerinlehti ja eukalyptus. Hajua laitetaan siirrännäiseen, joka voi olla esimerkiksi vanulapun pala, ja siirrännäinen piilotetaan etsittävälle alueelle, esimerkiksi matkalaukun sisään, kuten videolla. Kun koira löytää piilotetun hajun, se ilmoittaa löydöstään tekemällä sovitun merkin, joka voi olla esimerkiksi nenäkosketus tai tiivis katsekontakti, kuten videolla. 

MITEN HARRASTUS ALOITETAAN?

Kuka tahansa voi aloittaa noseworkin, ja sen voi aloittaa vaikka kotona. Parhaimmat opit syntyvät kuitenkin koulutusryhmässä nosework -kurssilla, joita monet koirakoulut järjestävät. Eläintenkouluttaja Miira Hellsten suositteleekin, että lajin perusperiaatteet käydään yhdessä läpi kurssilla, jotta opit menevät varmasti oikein.

Janoatko vielä lisää tietoa?

Kiitos Miira Hellsten ja Heiluvat hännät. Koirakoulun nettisivut löydät tästä linkistä.

Harrastuksena lemmikkietsintä? Katso video 

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian YouTubesta

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/