orangevalko

VILLAKOIRA ON MONIPUOLINEN JA ÄLYKÄS ROTU

Villakoira on monipuolinen seurakoira, jota on FCI -luokituksen* mukaan neljässä eri kokomuunnoksessa. Isovillakoira, keskikokoinen villakoira, kääpiövillakoira ja toyvillakoira.

Lemmikkimedia kävi Urban Wonder -kennelissä kasvattaja Jasmiina Kiviojan luona tutustumassa rotuun. Villakoirista on luvassa vielä kolme videota – katso tästä sarjan ensimmäinen osa! 

KATSO VIDEO VILLAKOIRISTA:

Jasmiina Kivioja
Villakoirat

Jasmiina Kivioja

  • Työskentelee klinikkaeläinhoitajana
  • Kasvattaa villakoiria kennelnimellä Urban Wonder, voittanut useita palkintoja koiranäyttelyissä

Urban Wonder Poodles

  • Toyvillakoira Brianna
  • Kääpiövillakoira Maddy
  • Isovillakoira Gemma
Koira -paino - valkoinen

3-25 KG kokomuunnoksesta riippuen

Sakakorkeus2-koira-valkoinen

23-62cm kokomuunnoksesta riippuen

Harja

VAATIVA

Euro

n. 2000€

YORKSHIRENTERRIERI ON SEURALLINEN JA ENERGINEN ROTU

Villakoira on siro ja sopusuhtainen koira, jolla on kihara, villava turkki. Rotu juontaa juurensa Ranskaan, ja se on alkuperäiseltä käyttätarkoitukseltaan vesilintujen noutaja metsästyksessä. Joidenkin villakoirien luonteessa on noutajamaista viettiä edelleen, mutta se ei ensisijaisesti ole metsästyskoira. 

Villakoiraa pidetään yleisesti ottaen melko terveenä rotuna. Terveyden suhteen jalostuksessa otetaan huomioon erityisesti kuitenkin mm. erilaiset silmäsairaudet, patella luksaatio (polvilumpion sijoiltaanmeno), munuaisen toimintahäiriöt sekä parodontiitti (hammaskivi).

Kennelliiton sivuilta löytyy kattavasti tietoa erilaisita koirien perinnöllisistä sairauksista.

VILLAKOIRA ON YLEVÄ JA ÄLYKÄS ROTU

Villakoira on todella viisas koirarotu. Sen älykkyys onkin yksi rodun huomionarvoisista piirteistä, ja yhdessä siron ja kauniin olemuksen kanssa tukee vaikutelmaa ajattomasta eleganssista. Älykkyytensä ansiosta se sopii harrastuskoiraksi moneen. Se oppii nopeasti ja on hyvin miellyttämishaluinen.

Koiralla on avoin luonne ja se rakastaa seuraa ja peilaa myös tunteita. Seurallisen luonteensa ansiosta se saattaa kuitenkin kärsiä eroahdistuksesta. Villakoira tarvitsee liikunnallisuuden ja älykkyytensä ansiosta paljon sille sopivia aktiviteetteja, ja parhaiten se viihyykin sellaisessa perheessä, jossa se saa toimia arjen seuralaisena ja harrastaa omistajan kanssa lenkkeilyä, agilityä, tokoa tai vaikka hajutyöskentelyä. 

TURKKI, TURKKI JA VIELÄ KERRAN TURKKI

Villakoira on turkkirotu, ja sen turkki vaatii hoitoa ja omistautumista. Trimmaus on välttämätön toimenpide, jonka voi opetella tekemään myös itse. Erilaisia turkkimalleja löytyy paljon laidasta laitaa. Villakoiran turkkia tulee trimmauksen lisäksi pestä ja kammata, joten turkinhoito vaatii aikaa. Asiantunteva kasvattaja perehdyttää aloittelijankin turkinhoitoon, eikä kyse ole niinkään vaikeasta toimenpiteestä, ainoastaan aikaa ja omistautumista vievästä.

Villakoirat -sarjan osassa 2 perehdymme tarkemmin villakoiran turkinhoitoon.

Villakoirat

VILLAKOIRIEN KOKOMUUNNOKSET

FCI:n *  jäsenmaissa villakoirat jaetaan neljään kokoluokkaan:

Isovillakoira on säkäkorkeus on 42-62cm, paino 20-25kg

Keskikokoinen villakoira säkäkorkeus 35-45cm, paino 8-10kg

Kääpiövillakoira säkäkorkeus 28-35cm, paino 4-5kg

Toyvillakoira säkäkorkeus 23-28, paino 3-4kg

FCI -luokituksen mukaiset, eli puhdasrotuiset villakoirat ovat yksivärisiä. Värit ovat valkoinen, aprikoosi, harmaa, punainen, musta ja ruskea. 

Tarkka rotumääritelmä

*FCI (Fédération Cynologique Internationale) on kansainvälinen koiranjalostusliitto, joka perimmäisenä tehtävänä on tukea puhdasrotuisten koirien jalostusta. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian YouTubesta

Lisää tietoa villakoirista SVK:n sivuilta