orangevalko

KOIRA HYPPII VASTEN - miten tavasta pääsee eroon?

Koira hyppii vasten – mikä ikävä tapa! Tavasta eroon harjoiteltaessa on tärkeää tarjota koiralle palkka silloin, kun koira ei hypi päälle vaan istuu kauniisti maahan vieraan ihmisen eteen. 

KATSO VIDEO VASTEN HYPPIMISESTÄ

KOIRA HYPPII VASTEN - MIKÄ AVUKSI?

On sinulla itselläsi sitten koira, tai kohtaat tuttavan koiran, on ihmistä vasten hyppäävä koira monelle tuttu tilanne. Koira tervehtii myös usein omaa ihmistään esimerkiksi kotiin tullessa hyppäämällä tätä vasten. Jos kyseessä on pieni koira, ei ongelma ehkä tunnu kovin suurelta. Koira olisi kuitenkin koosta huolimatta hyvä opettaa tavasta pois, vaikka sinua itseäsi ei pikkukoiran ilahtunut hyppely haittaisi. Kun koira hyppii vasten, se saattaa kuitenkin aiheuttaa pientä tuhoa tai sotkua vieraan vaatteissa, ja tuloksena voi olla hyvinkin vaivaannuttava tilanne.

koira hyppii vasten

KOIRA HYPPII VASTEN KOSKA SE ON INNOISSAAN

Moni koiranomistaja kokee koiran vasten hyppimisen ikäväksi ongelmaksi. Jo pentukoiralle kannattaa alkaa muiden taitojen ohessa opettamaan uusien ihmisten tervehtimistä nätisti. Koiralle on hyvin luontaista olla kiinnostunut ihmisistä, ja vasten hyppiessään koira ilmaisee pääasiassa innostustaan ja halua nuuhkia ja tutustua. Vasten hyppäämisen sijaan koiralle kannattaakin siis opettaa nätimpi tapa tervehtiä. Kyseessä voi olla esimerkiksi vihje, joka antaa koiralle luvan mennä painamaan kuononsa uuden ihmisen käteen. 

MITÄ IHMINEN VOI TEHDÄ KUN KOIRA HYPPII VASTEN?

Koulutusvaiheessa kannattaa myös tehdä niin, että aina kohdatessasi koiran, (esimerkiksi kun tulet töistä kotiin) ja koira hyppää päälle, laskeudut kyykkyyn sen tasolle, ja tervehdit sitä sen omalla tasolla. Koira on tunnekuohussa, ja useimmiten ihan mielettömän innostunut kohdatessaan ihmisen. Tärkeää olisi siis opettaa koiraa rauhoittumaan ja ennen kaikkea opettaa korvaava käytös.

Yleensäkin eläimille on hankalaa opettaa negatiivisia käskyjä, kuten ”älä hypi”, ”älä raavi” tai ”älä hauku.” Ei-toivottujen käytösten yhteydessä tulisi aina tarjota vaihtoehtoinen toiminta, joka eläimen halutaan suorittavan. Kun koira hyppii vasten ihmisen kohdatessaan, sen sijaan että käsketään ”ei saa hyppiä”, opetetaan mieluummin koira istumaan rauhassa paikallaan. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Sarjan muut osat: 

PALKITSEMINEN 

LUOKSETULO

PAIKALLAANOLO

OHITTAMINEN 

YKSINOLO 

KÄSITTELYYN TOTUTTAMINEN (tulossa)

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian Youtubesta