orangevalko

ARJEN TUKITOIMINNOT: Koiran palkitseminen on kouluttamisen A ja O

Koiran palkitseminen on tärkeä osa koiran koulutusta, koska sillä tavoin ihminen voi vahvistaa koiran haluttua käyttäytymistä positiivisen vahvistamisen kautta. Koiran kannattaa tottua moniin eri palkkoihin, sillä aina ei ole esimerkiksi herkkupalkkaa saatavilla.

KATSO VIDEO PALKITSEMISESTA:

PALKKAAMINEN ON POSITIIVISTA VAHVISTAMISTA

Koiran palkitseminen on positiivista vahvistamista. Nykyaikainen eläintenkoulutus pohjautuu positiivisen vahvistamisen menetelmiin. Sen keskiössä on koiran palkitseminen halutun käytöksen toteuttamisesta. Kun koira tekee niinkuin omistaja pyytää, on sen saatava palkkaa tekemisistään. Muuten sillä ei ole syytä toteuttaa omistajan toivetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita nappuloiden jatkuvaa syöttämistä. Yksinkertaisimmillaan koiran palkitseminen tarkoittaa kehumista innostuneella äänenpainolla. Myös rapsuttelu ja taputtelu kertovat koiralle, että se on tehnyt oikein ja ansaitsee tekemisestään palkan.

palkitseminen

KOIRAN PALKITSEMINEN HERKUN AVULLA

Useimmat koirat palkkautuvat herkun avulla. Koira voi saada osan päivittäisestä ruoastaan koulutuksen yhteydessä saatavan palkan muodossa. Joskus voi olla hankalaa löytää tarpeeksi motivoiva herkkupalkka, mutta siinä kohtaa monelle superherkut, kuten koiran makkara, toimivat parhaiten. Ihmisten herkkuja, kuten nakkeja ja lihapullia syötettäessä pitää muistaa, että määrän on pysyttävä ehdottoman pienenä, sillä monet ihmisten herkut eivät kuulu koiran ruokavalioon. 

Koiran voi totuttaa pennusta asti herkkupalkkaan. Esimerkiksi luoksetulon ja palkkauksen välistä yhteyttä voi lähteä vahvistamaan niin, että kutsuu pentua luokse ”tänne”, kun ruokaa annetaan. Näin pentu oppii pikkuhiljaa yhdistämään sanan ”tänne” luoksetuloon. 

Koiran palkitseminen ruoan ja herkkujen avulla on kuitenkin vain yksi palkkaamisen muoto, ja siihen ei saa jumittua ainoana tapana. 

SOSIAALINEN PALKKA JA LEIKKIPALKKA

Herkkupalkan lisäksi koiraa voidaan palkita sosiaalisella palkalla ja leikkipalkalla. Moni koira nauttii esimerkiksi lempilelunsa retuuttamisesta, ja tämä voikin toimia hyvin palkkana. Myös sosiaalinen palkka, eli koiran kehuminen, silittäminen ja taputtelu ovat palkitsemisen muotoja.

Nameja ei myöskään aina ole saatavilla, mutta haluttua käytöstä kannattaa vahvistaa jatkuvasti, jotta yhteiselo ja arki kehittyy ja muuttuu yhä luontevammaksi. Koiran kouluttaminen perustuu yhteiseen luottamukseen ihmisen ja eläimen välillä, ja koiran palkitseminen positiivisen vahvistamisen kautta on paras tapa kertoa koiralle, että se on tehnyt oikein ja sen tekemisiin ollaan tyytyväisiä. Silloin sillä on syy tehdä niin uudestaankin. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Sarjan muut osat: 

LUOKSETULO 

PAIKALLAANOLO

VASTENHYPPIMINEN 

OHITTAMINEN 

YKSINOLO 

KÄSITTELYYN TOTUTTAMINEN 

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian Youtubesta