orangevalko

Koiran luoksetulo on perustaito | Arjen tukitoiminnot

Koiran luoksetulo on tärkeä taito, sillä se voi pelastaa jopa koiran hengen. Luoksetuloa kannattaa alkaa harjoittelemaan jo pienestä pennusta lähtien esimerkiksi pitkän narun avulla. Katso alta video, jossa Ritva Salmi selittää tarkemmin, miksi koiran luoksetulo on hänen mielestään tärkeää, ja miten sitä kannattaisi lähteä opettelemaan.

KATSO VIDEO LUOKSETULOSTA:

LUOKSETULO VOI JOPA PELASTAA KOIRAN HENGEN

Vaikka koiraa ei pidettäisikään usein vapaana, on tärkeää vahvistaa luoksetuloa. Koskaan ei tiedä, minkälaisia tilanteita voi sattua, joiden seurauksena koira saattaa päästä vapaaksi. Tällöin luoksetulo voi pelastaa koiran hengen, sen juostessa vaikka autotielle.

Riistaviettinen koira saattaa irti päästessään lähteä vaikka kuinka kauas juoksemaan jäniksen tai oravan perässä, joutua ansaan tai eksyä. Näissä tilanteissa on ensisijaisen tärkeää, että koira osaa tulla luoksesi käskystä. 

Kun koiran luoksetulo on vielä hakusessa, ja taitoa lähdetään opettelemaan, valitaan ensin sopiva sana vihjeeksi. Yleisimpiä ovat esimerkiksi ”tänne”, ”tule,” ja ”täällä.” Äänenpainolla on suuri merkitys, ja valittua vihjettä tulisi käyttää positiivisella, iloisella äänellä vahvistettuna. Vihjettä ei kuitenkaan kannata käyttää ”väärin” eli hokea kärsimättömästi tilanteissa, kun koira ei tottele. Tällöin vihje ei yhdisty haluttuun toimintaan. Koiraa kannattaa palkita jokaisesta omaehtoisesta luoksetulosta. Tällöin koira tarjoaa itse kyseistä toimintaa, eli luoksetuloa, ja taito vahvistuu kun koira saa palkkaa ja ikäänkuin toteaa, että tätä toimintoa kannattaa jatkossakin tarjota!

Luoksetulo on tärkeä taito

KOIRAN LUOKSETULO ON AINA PALKITTAVA

Tilanteessa, jossa koira esimerkiksi pääsee karkuun tai lähtee omille teilleen, ei koskaan tulisi rankaista koiraa kun se vihdoin tulee takaisin. Jokainen koiran luoksetulo pitää palkita, jotta taito harjaantuu. Palkka motivoi koiraa, ja kun koira oppii yhdistämään vaikka vihjeen ”tänne” luoksetuloon, ja tietää saavansa siitä palkan niin se toteuttaa käytöstä mielellään ja taito vahvistuu. 

Janoatko vielä lisää tietoa?

Sarjan muut osat: 

PALKITSEMINEN 

PAIKALLAANOLO

VASTENHYPPIMINEN 

OHITTAMINEN 

YKSINOLO 

KÄSITTELYYN TOTUTTAMINEN 

Katso lisää Lemmikkimedian sivuilta: https://lemmikkimedia.fi/

Lisää videoita sekä esittelyjä koirista löydät Lemmikkimedian Youtubesta